Simonas saftiga körsbärskaka

POPULÄRT
Saftig och mjuk körsbärskaka
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Simonas saftiga körsbärskaka

11 ingredienser

1 h 15 m

Saftig kaka med körsbärssås och grädde som både är enkel att baka och passar såväl till vardagsfikat som helgens bjudning.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
bitar

Smet

  • 4,75 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 salt
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg (stora)
  • 2,5 dl yoghurt
  • 1 tsk vaniljsocker (eller vaniljpasta)
  • 1 dl rapsolja (eller annan neutral olja)

Garnering

  • 2 dl körsbärssås (eller körsbärssylt)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl körsbärssås (eller körsbärssylt)

Gör så här

Håll skärmen tänd

Smet

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en rund form, ca 20 cm, med bakplåtspapper.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  3. Vispa strösocker och ägg luftigt i en annan skål.
  4. Tillsätt yoghurt och vaniljsocker.
  5. Addera de torra ingredienserna i tre omgångar, blanda eller vispa väl mellan.
  6. Tillsätt oljan och blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme eller tills du kan stoppa i en tandpetare i kakan utan att det fastnar smet på den.
  8. Låt kakan svalna i formen och sen kallna på galler under en kökshandduk.

Garnering

  1. Gör hål i kakan med ett sugrör eller en ätpinne, på det sättet suger kakan åt sig mer av såsen. Skeda över 2 dl av körsbärssåsen och bred ut över kakan. Ställ kakan kallt ca 1 timme.
  2. Vispa grädden till mjuka toppar.
  3. Bred ut grädden på kakan och ringla över resterande 1 dl körsbärssås. Dra spetsen på en kniv lätt igenom grädden precis som du skulle skriva och få till ett så kallad “swirl” -mönster över kakan.