Simonas saftiga körsbärskaka

POPULÄRT
Saftig och mjuk körsbärskaka
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Simonas saftiga körsbärskaka

11 ingredienser

1 h 15 m

Saftig kaka med körsbärssås och grädde som både är enkel att baka och passar såväl till vardagsfikat som helgens bjudning.

Ingredienser

portioner bitar

Smet

  • 4,75 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 salt
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg (stora)
  • 2,5 dl yoghurt
  • 1 tsk vaniljsocker (eller vaniljpasta)
  • 1 dl rapsolja (eller annan neutral olja)

Garnering

  • 2 dl körsbärssås (eller körsbärssylt)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl körsbärssås (eller körsbärssylt)

Gör så här

Smet

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en rund form, ca 20 cm, med bakplåtspapper.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  3. Vispa strösocker och ägg luftigt i en annan skål.
  4. Tillsätt yoghurt och vaniljsocker.
  5. Addera de torra ingredienserna i tre omgångar, blanda eller vispa väl mellan.
  6. Tillsätt oljan och blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme eller tills du kan stoppa i en tandpetare i kakan utan att det fastnar smet på den.
  8. Låt kakan svalna i formen och sen kallna på galler under en kökshandduk.

Garnering

  1. Gör hål i kakan med ett sugrör eller en ätpinne, på det sättet suger kakan åt sig mer av såsen. Skeda över 2 dl av körsbärssåsen och bred ut över kakan. Ställ kakan kallt ca 1 timme.
  2. Vispa grädden till mjuka toppar.
  3. Bred ut grädden på kakan och ringla över resterande 1 dl körsbärssås. Dra spetsen på en kniv lätt igenom grädden precis som du skulle skriva och få till ett så kallad “swirl” -mönster över kakan.