Simonas saftiga körsbärskaka

9 röster
1 h 15 m
16 bitar
Saftig och mjuk körsbärskaka
Foto: Simona Muntean

Saftig kaka med körsbärssås och grädde som både är enkel att baka och passar såväl till vardagsfikat som helgens bjudning.

Visa mer
1 h 15 m
16 bitar

Du behöver

Smet

  • 4,75 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 salt
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg (stora)
  • 2,5 dl yoghurt naturell
  • 1 tsk vaniljsocker (eller vaniljpasta)
  • 1 dl rapsolja (eller annan neutral olja)

Garnering

  • 2 dl körsbärssås (eller körsbärssylt)
  • 2 dl vispgrädde 40 %
  • 1 dl körsbärssås (eller körsbärssylt)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Smet
    Sätt ugnen på 175 grader och klä en rund form, ca 20 cm, med bakplåtspapper.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  3. Vispa strösocker och ägg luftigt i en annan skål.
  4. Tillsätt yoghurt och vaniljsocker.
  5. Addera de torra ingredienserna i tre omgångar, blanda eller vispa väl mellan.
  6. Tillsätt oljan och blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme eller tills du kan stoppa i en tandpetare i kakan utan att det fastnar smet på den.
  8. Låt kakan svalna i formen och sen kallna på galler under en kökshandduk.
  9. Garnering
    Gör hål i kakan med ett sugrör eller en ätpinne, på det sättet suger kakan åt sig mer av såsen. Skeda över 2 dl av körsbärssåsen och bred ut över kakan. Ställ kakan kallt ca 1 timme.
  10. Vispa grädden till mjuka toppar.
  11. Bred ut grädden på kakan och ringla över resterande 1 dl körsbärssås. Dra spetsen på en kniv lätt igenom grädden precis som du skulle skriva och få till ett så kallad “swirl” -mönster över kakan.

Laddar fler recept...