Siffertårta med hallonmousse och chokladtryffel

Siffertårta med hallonmousse och chokladtryffel
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Siffertårta med hallonmousse och chokladtryffel

22 ingredienser

3 h

Den här underbara siffertårtan med hallonmousse, chokladtryffel och vaniljkräm är verkligen en riktigt fullträff!

Tips! Receptet kan bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger en tårta på ca 20 generösa bitar.

Ingredienser

portioner

Hallonmousse

  • 500 g frysta hallon
  • 4 msk vatten
  • 1,25 tsk agar-agar
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl vispgrädde

Vaniljkräm

  • 2 krm vaniljpulver (eller 1 vaniljstång)
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 0,3 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Mjölkchokladtryffel

  • 400 g mjölkchoklad
  • 25 g smör
  • 2 dl vispgrädde

Bottnar (detta ska du alltså göra två gånger)

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse (eller potatismjöl)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver

Dekoration

  • färska bär
  • ätbara blommor

Gör så här

Hallonmousse

  1. Koka upp frysta bär och vatten i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  2. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  3. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig.
  4. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Ställ in bunken i kylskåpet för att stelna, minst 3 timmar innan du använder den på din tårta.

Vaniljkräm

  1. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  3. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medan du rör om. Häll sedan över krämen i en glasburk eller liknande med tätt slutande lock. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur.

Mjölkchokladtryffel

  1. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  2. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet.
  3. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.

Tårtbottnar

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till botten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg. Upprepa alla steg för botten en gång till så att du har två bottnar och låt bottnarna svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du skär i dem.

Montering

  1. Rita ut de siffror du vill ha på två A4-papper. Klipp ut mallar och använd dem för att skära ut siffrorna på dina rulltårtsbottnar. Gör så stora mallar att du verkligen utnyttjar så mycket av kakan som möjligt.
  2. När du skurit ut dina bottnar så är det bara att fylla och montera ihop din tårta på en tårtbricka.
  3. Bre först på ett lager mjölkchokladtryffel, sedan vaniljkräm. Lägg på nästa botten och toppa med hallonmousse, färska bär och gärna ätbara blommor (jag använde röd oxalis).
  4. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet. Den är ännu godare dagen efter!