Ost med morot och havtornscurd
Ost med morot och havtornscurd
14 ingredienser
En dessert med ost Bergaguld från Påverås gårdsmejeri serverad med rostad morot och sötsyrlig havtornscurd.
Ingredienser
- ost (Bergaguld)
Havtornscurd
- 100 g havtornspuré
- 0,5 tsk färsk ingefära, finriven
- 50 g strösocker
- 2 äggulor
- 2 ägg
- 75 g smör, mjukt
Morot
- 4 morötter, små
Rostad mandel med granskott
- 2 dl sötmandel
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk smör
- honung
- flingsalt
- 1 msk granskott, brutna (eller lite hackad rosmarin)
Gör så här
Havtornscurd
- Lägg havtorn, ingefära, socker, äggula och ägg i en tjockbottnad kastrull. Vispa till en kräm på medelhög värme. Häll över i en bunke och vispa ner smöret. Låt kallna.
Morot
- Grilla eller råstek i panna. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.
Rostad mandel med granskott
- Rosta mandel i het panna. Tillsätt socker, smör och honung snabbt och låt karamellisera. Häll upp nötterna på bakplåtspapper och salta.Nä r de kallnat hackas de grovt och blandas med granskott.
Servering
- Lägg en bit Bergaguld på en tallrik. Doppa moroten i havtornscurd och strö på mandel. Njut!