Salade Niçoise med grillat vitlöksbröd

Salade Niçoise med grillat vitlöksbröd
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Salade Niçoise med grillat vitlöksbröd

22 ingredienser

Salade Niçoise passar bra att servera en solig sommardag. Grillade vitlöksbröd passar fint till.

Ingredienser

portioner

Sallad:

  • 4 färskpotatisar, kalla kokta
  • 12 körsbärstomater
  • 12 späda morötter, med blast
  • 50 g haricots verts
  • 4 små romansallatsstånd
  • 4 sardellfiléer
  • 16 svarta oliver, niçoise (eller liguriska)
  • 4 ägg, kokta
  • 1 citron
  • salt
  • svartpeppar

dressing:

  • 1 schalottenlök
  • 1 tsk dijonsenap
  • 4 msk sherryvinäger
  • 0,5 tsk honung
  • 4 msk extra virgin olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Vitlöksbröd:

  • 4 tjocka skivor lantbröd
  • 1 vitlöksklyfta
  • extra virgin olivolja
  • gourmetsalt

Gör så här

  1. Dressing: Skala och hacka schalottenlöken fint. Vispa ihop senap, vinäger och honung och vispa i olivolja, lite i taget. Blanda i löken och krydda med salt och peppar.
  2. Sallad: Skiva den kokta potatisen och dela tomaterna. Skrubba morötterna rena och kapa blasten några centimeter från roten. Ansa haricots vertsen och koka dem ca 1 minut och morötterna ca 2 minuter. Häll av vattnet och skölj dem kallt. Dela romansallatsstånden i fyra delar på längden och skär sardellerna i strimlor. Blanda samman potatisen med cocktailtomater, morötter, haricots verts, romansallat, sardellfiléer och oliver. Krydda med salt och peppar. Skala äggen och skär dem och citronen i klyftor och lägg överst.
  3. Vitlöksbröd: Grilla bröden på båda sidor, antingen i grillpanna eller över träkolsglöd. Skala vitlöksklyftan, skär den i halvor och gnid in ena sidan av bröden. Droppa över olivolja och strö över gourmetsalt. Servera bröden till salladen.