• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Saftig tigerkaka med chocolate chips

Saftig tigerkaka med chocolate chips
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Saftig tigerkaka med chocolate chips

10 steg att laga

11 ingredienser

1 h

Roy Fares recept på en riktigt saftig och god tigerkaka med chocolate chips i. En klassiker som aldrig går ur tiden!

Ingredienser

portioner10 bitar
  • 100 g smör
  • 100 g grädde (eller mjölk, ca 1dl)
  • 180 g vetemjöl [ca 3 dl]
  • 10 g vaniljsocker [ca 1 msk]
  • 8 g bakpulver [ca 1,5 tsk]
  • 3 g salt [ca 0,5 tsk]
  • 165 g ägg, rumsvarma (ca 3)
  • 210 g strösocker [ca 2,5 dl]
  • 12 g kakao [ca 2 msk]
  • 15 g mjölk [ca 1,5 msk]
  • mörka chokladknappar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smöra och mjöla en avlång sockerkaksform och lägg bakplåtspapper i botten av formen.
  2. Smält smör i en kastrull och blanda i mjölken.
  3. Sikta vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en bunke.
  4. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
  5. Vänd i smöret och mjölken, blanda till en slät smet.
  6. Vänd försiktigt i de torra ingredienserna i smeten.
  7. Ta lite mindre än hälften av smeten i en annan bunke och sikta i kakao och ha i lite mjölk, blanda.
  8. Lägg lite av den vita smeten i botten, ringla lite av chokladsmeten över och upprepa tills all smet är slut.
  9. Marmorera smeten lite lätt med änden på en sked eller slickepott. Toppa med chokladknappar och grädda kakan längst ner i ugnen på 180 grader varmluft i cirka 35-40 min, gör stickprov innan du tar ut kakan.
  10. Ta ut, låt svalna 10 minuter i formen innan du vänder ur den.