Saffranssoppa med halstrade skaldjur

Saffranssoppa med halstrade skaldjur
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Saffranssoppa med halstrade skaldjur

18 ingredienser

Låt inte den långa ingredienslistan avskräcka, för det här är faktiskt en både snabblagad och lättlagad festrätt. Servera som varmrätt med bröd till.

Ingredienser

portioner
  • 20 blåmusslor, med skal
  • 4 havskräfta
  • 200 g räkor
  • 8 pilgrimsmusslor

Saffranssoppa:

  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 purjolök (det vita)
  • 50 g fänkål
  • 4 potatisar
  • 2 tomater
  • 2,5 msk olivolja
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 2 dl vitt vin, tort
  • 1 l fiskbuljong
  • 2 krm timjan
  • 1 lagerblad (litet)
  • salt
  • vitpeppar

Till servering:

  • aioli

Gör så här

  1. Borsta och skölj musslorna väl. Släng de som inte sluter sig när man knackar dem i bordet. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär fruktköttet i tärningar. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skala schalottenlöken, ansa purjon och fänkålen. Hacka löken, skiva purjon och fänkålen.
  2. Fräs lök, purjo och fänkål i en kastrull i olivolja utan att de tar färg. Tillsätt fiskbuljong, vin, potatis, saffran, timjan och lagerblad och koka i 10 minuter. Lägg till sist ner musslorna och tomattärningarna och låt koka tills musslorna öppnar sig. Ta upp musslorna. Sila ifrån grönsakerna och kör dem till puré i en matberedare eller mixer. Lägg tillbaka purén i soppan och krydda med salt och nymalen peppar.
  3. Klyv havskräftorna på längden och ta bort mage och tarm. Skala räkorna, men låt skalet ytterst på stjärten vara kvar. Pensla en het stekpanna med lite olja och halstra pilgrimsmusslor, havskräftor och räkor några minuter tills havskräftorna och musslorna vitnat. Servera genast med musslorna till soppan. Servera aioli separat.