Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.
Läs mer
Ingredienser
12 - 14
1 förp saffran
2,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
200 g smör
2 ägg
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Toscatäcke
1 dl pistagenötter
0,5 dl pekannötter
0,5 dl sötmandel
100 g smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
0,5 dl Dansukker Svensk Ljus Sirap
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader, under- och övervärme.
Stöt saffran med 1 msk socker. Smält smör och blanda i saffranssockret.
Vispa ägg, resten av sockret och vaniljsocker poröst. Rör ner smörblandningen och mjölk.
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
Smörj en springform, ca 23 cm i diameter och klä kanterna med remsor av bakplåtspapper. Häll ner smeten och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30–35 minuter.
Toscatäcke
Gör smeten till toscatäcket direkt så att den får stå till sig och tjockna.
Grovhacka nötter och ställ åt sidan.
Smält smör och blanda ner grädde, muscovadorörsocker och sirap. Låt koka tills blandningen får en gyllenbrun färg och tjocknar lite under omrörning. Tillsätt nötterna och rör om.
Ta kakan ur ugnen och höj gallret och temperaturen till 200 grader grill.
Fördela toscasmeten på kakan och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, håll koll så att toscan inte bränns vid, den ska ha en gyllenbrun färg.