Den här ljuvliga kakan är en dröm att servera till adventsfikat eller till självaste julafton. Mjuk och saftig saffranskaka med ett nötigt toscatäcke ovanpå, mums!
Smörj och bröa en bakform (24 cm) eller klä den i bakplåtspapper.
Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 msk av sockret. Smält smöret och ta av från plattan. Häll i saffranssockret i smöret och blanda om.
Vispa resten av sockret med äggen poröst. Rör ner smöret och mjölken och tillsätt de torra ingredienserna. Tillsätt de rivna apelsinskalet och blanda försiktigt tills du har en jämn smet.
Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
Tosca
Höj ugnens temperatur till 200 grader.
Koka upp smör, grädde, sirap och socker i en kastrull. Låt koka på svag värme tills smeten har fått en lätt gyllenbrun färg.
Blanda i de hackade nötterna och flingsaltet i smeten och fördela toscasmeten över kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, eller tills toscan har fått fin färg.