Saffranskaka med mandel

Saffranskaka med mandel
Foto: Karoline Jonsson
Karoline Jönsson
Karoline Jönsson

Saffranskaka med mandel

Av: Karoline Jönsson

Från: Värmande vego

8 ingredienser

45 m

"Mjuka kakor i varierade smaksättningar bakas flitigt hos oss när vi väntar besök och den här varianten är en av mina favoriter. Som synes är den smaksatt med saffran." /Karoline Jönsson

Ingredienser

portioner kaka
  • 3 dl dinkelmjöl, siktat (eller vetemjöl)
  • 0,5 dl psylliumhusk (eller 2 msk potatismjöl)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk bakpulver
  • 0,5 g saffran
  • 2 dl havredryck (eller sojamjölk)
  • 0,75 dl rapsolja, varmpressad
  • 0,5 dl mandelspån

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt mjölk och olja och rör tills allt blandats väl.
  2. Klä en bakform (ca 16–18 cm i diameter) med bakplåtspapper eller smörj och bröa och häll sedan i smeten. Toppa med mandelspånen.
  3. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 35 minuter eller tills provstickan är helt torr.