Saffransbullar med mandelmassa och smörfyllning
Saffransbullar med mandelmassa och smörfyllning
10 ingredienser
3 h + tid i kyl
Underbara saffransbullar med härlig fyllning kommer förgylla vilken julfika som helst!
Ingredienser
- 1,5 g saffran
- cognac
- 650 g standardmjölk
- 200 g rörsocker
- 400 g surdegsstart (se tidigare grundrecept hur man får igång en surdegsstarter)
- 1000 g vetemjöl (gärna av manitoba typ)
- 14 g salt
- 300 g smör, kallt
Fyllning
- 300 g mandelmassa
- 300 g smör
Gör så här
- Lägg saffran i några matskedar cognac ett dygn innan, det drar fram smakerna.
- Lägg även russinen i blöt (ta gärna lite överbliven glögg) vilket förhindrar att russinen blir brända under gräddningen.
- Värm mjölken fingervarmt (ca 37 grader) och häll i en degbunke.
- Blanda i socker, surdegsstart och saffran och rör om.
- Häll i blandningen i en degbunke med mjölet och blanda samman till en deg. Låt degen stå 30–60 minuter på autolys (mjölet absorberar vätskan).
- Kör degen i en degblandare (dela upp degen i två delar om den inte får plats) och kör i 5–6 minuter. Häll i saltet under de två sista minutrarna.
- Tärna slutligen upp det kalla smöret i små tärningar och blanda in ordentligt i degen.
- Lägg degen i en lätt oljad plastlåda med lock och låt den sedan vila ca 1 timme. Titta till den ett par gånger och ge den lite kärlek genom att vika den i ett tre slag och vända helt på degen. Du får en spänstigare och luftigare deg för var gång du viker. Vik gärna tre gånger på tre timmar.
- Om du inte har tid att göra “fyrslaget” eller inte har någon deglåda går det att låta degen jäsa i degbunken till nästan dubbel storlek på en sval plats över natten och sen baka ut degen till bullar. Dock behöver bullarna få en andra jäsning på plåten innan dem gräddas i ugnen.
- Kavla ut degen till en rektangel som är ca 1 finger i tjocklek.
- Blanda ihop fyllningen. Bred ut fyllningen på två tredjedelar av degen ända ut i kanterna. Vik delen utan fyllning över fyllningen. Vik sedan den andra delen över degen. Dra och forma degen så du får en jämn rektangel.
- Skär ca 2 cm breda längder.
- Nu skall du göra “bullarna” och här finns många varianter hur man gör. Jag brukar sno längden runt tre fingrar i två varv till en kut och stoppa in ändan i mitten av bullen. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper.
- För bästa resultat så täck plåten med plastfilm och ställ i kylen över natten (ca 12 timmar).
- Ta fram bullarna och låt dem få en andra jäsning. Bullarna skall jäsa upp och vara väldigt mjuka om du försiktigt petar på dem.
- Hur länge det tar har att göra med temperaturen i rummet, ca 2–3 timmar brukar räcka.
- Visst går det att låta bullarna jäsa direkt och inte stå i kylen. Låt dem i så fall stå i rumstemperatur ca 4–5 timmar under en kökshandduk. Det kan vara nödvändigt att “fukta” bullarna då med lite vatten från en blomspruta.
- Pensla bullarna med ett uppvispat ägg blandat med en skvätt mjölk. Strö på lite pärlsocker över bullarna.
- Grädda i ca 175–200 grader i 15–20 minuter. Se till att bullarna också får en ytan på undersidan. Om inte har du för varmt i ugnen.
- När bullarna är klara så pensla dem med sockerlag så blir dem blanka och fina på ytan.