Crème brûlée med saffran och hallonkompott

NYHET
Saffransbrûlée med hallonkompott
Lukas Berglund
Lukas Berglund

Crème brûlée med saffran och hallonkompott

10 ingredienser

1 h

Det här är en otroligt enkel dessert som passar alla smaklökar, stora som små. En dessert som funkar perfekt som avslut på en härlig julmiddag. Njut!

Ingredienser

portioner

Hallonkompott

  • 100 g hallon
  • 20 g strösocker
  • 0,5 dl vatten

Saffransbrûlée

  • 0,5 g saffran
  • 50 g äggula
  • 50 g strösocker
  • 25 cl grädde
  • 0,5 citron, zest
  • flingsalt
  • farinsocker

Gör så här

Hallonkompott

  1. Häll ner hallon, socker och vatten i en kastrull och låt puttra på låg värme tills det tjocknat. Smaka av med citronjuice och eventuellt mer socker.

Brûlée

  1. Värm ugnen till 98 °C.
  2. Värm grädden och saffran i en kastrull tills det börjar småputtra.
  3. Vispa ihop socker, citronzest och äggulor i en separat bunke. Häll sedan ner grädden och vispa försiktigt – försök undvika att få in för mycket luft.
  4. Häll smeten i ugnssäkra formar (tänk på att brûléen ska brännas av senare).
  5. Baka tills innertemperaturen är 77 °C, cirka 30–40 minuter.
  6. Låt svalna till rumstemperatur. Toppa med lite salt och ett generöst lager farinsocker. Fördela sockret jämnt över brûléen och häll bort överflödigt socker.
  7. Bränn försiktigt med en brännare tills ytan är gyllenbrun. Toppa med hallonkompott och njut!