Så klarar du rötmånaden

Så klarar du rötmånaden

Nu är rötmånaden här! För att undvika att bakterier förökar sig i din mat och skapar magsjuka är det extra viktigt med god hygien och att vara noga med livsmedelshanteringen. De bästa tipsen är att hålla maten kyld och tvätta händerna ofta!

Rötmånaden har fått sitt namn på grund av att värmen och den höga luftfuktigheten som är vanlig vid denna tid på året ger gynnsamama förhållanden för bakterietillväxt. Det gör att matvaror och liknande lätt blir skämda under denna månad. Kylen och frysen som numera finns i var mans hem har gjort att vi är mindre påverkade av rötmånaden. Men på sommaren lever vi ofta spartanskt med en kanske inte lika fräsch kyl i stugan på landet som hemma i stan, och vi campar i tält och bor i båt.

Vad som är viktigt att tänka på är att det är klimatet som skapar rötperioden. Det är alltså under perioder av fukt och värme som maten blir dålig fortare, så om det under rötmånaden är regnigt och svalt finns det alltså inget belägg för att exempelvis mjölken skulle surna snabbare - det är klimatet och inte datumet som bestämmer.

Under rötmånaden är det är viktigt att hålla maten kyld och att inte låta exempelvis bufféer stå framme i värmen. Man ska även vara obeservant på att inte använda samma skärbräda till grönsakerna som till rå kyckling. Handhygienen är extra viktigt - ett tips är att använda våtservetter när varmvatten och tvål inte finns tillgängligt.


Livsmedelsverkets råd om hur du klarar rötmånaden


Källa: Livsmedelsverket, Nationalencyklopedien, Wikipedia