Ryggbiff med whiskysås och rotfrukter i ugn är en riktig härlig helgmiddag!
Ingredienser
800 g ryggbiff
salt
peppar
Rotfrukter
600 g delikatesspotatis
2 palsternackor
1 sötpotatis (stor)
3 rödbetor
2 gula lökar
färsk timjan (enligt ögonmått)
extra virgin olivolja
Whiskeysås
2 schalottenlökar
ca 1 msk smör
2 tsk torkad timjan
2 msk ketchup
1 msk kalvfond
1 msk kinesisk soja
0,5 dl whisky (eller konjak)
3 dl grädde
salt
peppar
Gör så här
Börja med att ställa ryggbiffen i rumstemperatur.
Rotfrukter
Skala alla rotfrukter och strimla dem i jämna bitar. Se till att skära rödbetorna i smala bitar för annars kommer de inte att vara klara samtidigt som de andra rotfrukterna.
Lägg rotfrukterna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, salta och häll på olivolja. Tillaga i ugnen på 175 grader i 60 minuter.
Ryggbiff
Ta fram en stekpanna och värm upp med smör på hög värme.
Salta och peppra ryggbiffen rikligt precis innan du lägger den i stekpannan. Stek i ca 2 minuter på varje sida tills den har fått en fin stekyta.
Efter det tar du ryggbiffen och sticker i en ugnstermometer och ställer in den i ugnen på 175 grader. Köttet är medium när du uppnått en temperatur på 55 grader. Stanna vid 50 grader för rare, 55 grader för blodig, 60 grader för medium och 70 grader för well done.
Whiskeysås
Stek schalottenlöken i smör tills den är genomskinlig.
Tillsätt timjan samt ketchup, kalvfond och soja. Efter det tillsätter du whisky och steker i ytterligare 30–60 sekunder innan du tillsätter grädde. Koka upp såsen på låg värme, smaka av med salt och peppar.