Ryggbiff med asiatisk chimichurri och misoslungad pak choi

NYHET
Ryggbiff med asiatisk chimichurri och misoslungad pak choi
Foto: TV4
Evelina Collin Reuterfors
Mikael Jaako
Evelina Collin Reuterfors
Mikael Jaako

Ryggbiff med asiatisk chimichurri och misoslungad pak choi

Av: Evelina Collin Reuterfors, Mikael Jaako

Från: Sveriges mästerkock

24 ingredienser

1 h

Ingredienser

portioner
  • 250 g ryggbiff
  • flingsalt
  • 250 g morot
  • 75 g smör
  • 1 pak choi
  • 1 tsk vit misopasta

Vietnamesisk chimichurri

  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 0,5 kruka persilja
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 0,33 torkade piri piri
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk fisksås
  • 1 limefrukt, finrivet skal + pressad saft
  • 0,5 dl rapsolja
  • salt

Pommes pinnes

  • 250 g fast potatis
  • frityrolja
  • salt

Garnering

  • 1 tsk svarta sesamfrön
  • 1 tsk vita sesamfrön
  • färsk koriander

Gör så här

Pommes pinnes

  1. Mandolina eller skär potatisen i tunna skivor. Använd en kniv och strimla potatisen i ca 2 mm tunna strimlor.
  2. Lägg potatisen i en stor skål med is och vatten och ställ åt sidan.
  3. Hetta upp frityrolja i en stor kastrull till 170 grader.
  4. Torka av potatisen noggrant med en handduk eller hushållspapper tills den är helt torr.
  5. Precis före servering: fritera potatisen i omgångar tills de är gyllenbruna och krispiga. Lägg över på papper eller galler och låt oljan rinna av. Fritera gärna en extra gång. Salta efter smak.

Rostade sesamfrön

  1. Hetta upp en stekpanna. Häll i sesamfröna och rosta på medelhög värme tills de är gyllenbruna.
  2. Häll över i en mortel och mortla lätt. De ska inte bli ett pulver utan bara gå sönder lite. Ställ åt sidan.

Smörstekta morötter

  1. Halvera morötterna. Hetta upp en panna med rapsolja och lägg halvorna nedåt i pannan. Fräs på hög värme tills de får fin färg.
  2. Sänk till medelhög värme, lägg i en klick smör och stek morötterna i 20-30 minuter tills de är mjuka.

Vietnamesisk chimichurri

  1. Riv ingefära och finhacka schalottenlök, örter och chili. Lägg i en skål och blanda i resterande ingredienser.
  2. Blanda ordentligt och ställ åt sidan. Smaka av med piri piri, ta lite åt gången, den är väldigt stark och fortsätter utvecklas ju längre chimichurrin står och drar.

Ryggbiff

  1. Salta ryggbiffen 5 minuter innan stekning.
  2. Värm upp en panna med rapsolja på hög värme,
  3. Börja med att steka fettkappan på ryggbiffen tills den är gyllenbrun. Bryn därefter köttet på bägge sidor tills det får fin stekyta
  4. Sänk till medelvärme och fortsätt steka köttet på bägge sidor under några minuter,
  5. Tillsätt en klick smör och ös köttet tills den når en innertemperatur på 52 grader. Ta köttet från pannan och låt vila ca 10-15 minuter
  6. Precis före servering: tranchera köttet och toppa med en nypa flingsalt.
  7. Smörstekt pak choi
  8. Skölj och ansa pak choi.
  9. Bryn smöret i en panna på medelhög värme, tillsätt vit miso under omrörning
  10. Lägg ner pak choi i pannan och slunga över med det brynta misosmöret i ca 30 sekunder, ta av från värmen.
  11. Servering & garnering
  12. Lägg pak choi och morötter i botten på tallriken. Ringla över lite extra brynt misosmör.
  13. Lägg över morötter, skivor av ryggbiffen och toppa med chimichurrin. Lägg pommes pinnes på sidan av köttet och toppa köttet med sesamfrön och koriander.