Rumtopft med vanljkräm

Rumtopft med vanljkräm
Foto: TV4

Rumtopft med vanljkräm

1

17 ingredienser

3 h

För att göra detta recept i sin helhet krävs mycket tid och tålamod - att göra en riktig rumtopft (inlagd fruktblandning) tar ett halvår att göra - men väl värt väntan! 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

Rumptoft

  • 7 l rom (brun, 54 %)
  • 1,25 kg strösocker
  • 500 g jordgubbar, i bitar
  • 500 g körsbär, utan kärnor
  • 500 g persika, i bitar (eller aprikos)
  • 500 g plommon, utan kärnor i bitar
  • 500 g päron, skalade och kärnfria, i bitar
  • 500 g ananas, färsk och skalad, i bitar

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång (alternativ ½ tsk vaniljpulver)
  • 0,5 l mjölk
  • 2,5 äggulor
  • 50 g strösocker
  • 30 g potatismjöl
  • 100 ml vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g mörk choklad 70 %, grovhackad
  • 0,5-1 msk rom (brun, 40 %)

Gör så här

  1. Rumtopft
    Juni: Tvätta och dela jordgubbarna i bitar. Frukten ska vara mogen och får inte vara möglig. Torka av frukten. Ska vara så lite vatten som möjligt kvar på frukten.
  2. Häll frukten i en stor kruka av sten eller glas och häll på sockret och sedan romen. Rör blandningen ordentligt med ett rent redskap så att sockret löser upp sig. Frukterna ska vara täckt av rom.
  3. Tips: lägg en liten ren kaffefat eller skål på frukterna i krukan så frukten håller sig nere.
  4. Denna proceduren gör man nu med varje fruktsort från juli-oktober/november enligt följande schema: Körsbär: juli, persika: augusti, plommon: augusti, päron: september, ananas: oktobere/november. Rör blandningen då och då så att sockret inte lägger sig i botten.
  5. En månad efter sista frukttilläggen häller du på ytterligare ca 300 ml rom.
  6. Rumtopfen ska stå kyligt och mörkt. Runt nyår har Rumtopfen fått en bra smak.
  7. Vätskan smaka som likör och frukten har sugit upp romsmaken.
  8. Vaniljkräm
    Skrapa ut vaniljen ur vaniljstången. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med den utskrapade vaniljen och stången och ev. vaniljpulver efter smak. Låt mjölken koka ca 10 min på svag värme så att den inte bränns.
  9. Vispa äggulan med strösocker och potatismjölet till en skummig konsistens.
  10. Ta bort vaniljstången från mjölken och häll därefter mjölken i äggblandningen och rör konstant.
  11. Häll puddingen/mjölkblandningen tillbaka i kastrullen och koka upp den ca 2 min tills den är krämig. Rör puddingen konstant så den inte bränns! Ställ den färdiga puddingen kallt i minst 2 timmar. Vispa grädden hård med vaniljsocker.
  12. Innan serveringen blandar man vaniljpuddingen med den vispade grädden och grovhackade chokladen. Spara en tsk choklad per portion för dekoreringen. Blanda in romen försiktig så att konsistensen inte blir för tunn.
  13. Häll den färdiga vaniljkrämen i serveringsglas och dekorera med choklad och mynta. Serveras med Rumtopf.
  14. Har man inte Rumtopf kan man koka upp inlagda körsbär och reda av dem till en krämig konsistens. Det går utmärkt att smaksätta med lite mörk rom.