Rostad butternutpumpa med getost och salviasmör

Rostad butternutpumpa med getost och salviasmör
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Rostad butternutpumpa med getost och salviasmör

14 ingredienser

45 m

Det här är ett ganska tjusigt sätt att tillaga enkla ingredienser med ett fantastiska resultat. De flesta ingredienserna till det här recept kan stoppas i en kundvagn på väg hem från jobbet. Den vispade getosten fungerar även bra som dippa, lägg till lite färskost om du föredrar en mildare smak och toppa sedan med ugnsrostade körsbärstomater och chips. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 4.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg butternutpumpa, skuren i klyftor
  • 1 vitlök, hel (separerade klyftor men oskalade)
  • 10 färska salviablad (plus några extra till servering servera)
  • chiliflakes
  • 3 msk olivolja
  • 250 g getost, mjuk (eller vegetariskt alternativ)
  • citronsaft
  • extra virgin olivolja
  • 75 g hasselnötter, grovt hackade
  • 250 g färsk tortellini (spenat och ricotta eller pumpa)
  • 25 g osaltat smör
  • flytande honung
  • havssalt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader (180 grader varmluft).
  2. Lägg butternutpumpan i en ugnsplåt med vitlök, salvia och chiliflakes. Ringla över oljan och krydda väl. Blanda och rosta i ugnen i 40 minuter. Vänd en gång och fortsätt tillaga tills det är gyllene och lite klibbigt.
  3. Pressa ut vitlöken ur skalet och blanda med butternutpumpan.
  4. Vispa under tiden osten med citronsaft och lite olivolja med en visp (eller i en liten matberedare) tills det är ljust, fluffigt och slätt. Krydda väl och häll upp i en skål.
  5. Rosta nötterna och ställ åt sidan.
  6. Koka tortellinin i saltat vatten i 2–7 minuter och låt rinna av.
  7. Stek de återstående salviabladen i lite olivolja i en stekpanna tills de är knapriga. Häll sedan upp på hushållspapper.
  8. Tillsätt smöret i stekpannan och värm tills det skummar och doftar nötigt. Häll ner tortellinin i det brynta smöret.
  9. Fördela den vispade osten på tallrikar. Toppa med smörig tortellinin, rostad pumpa och nötter. Ringla över honung, strö över salviablad och servera.