Rosmarinstekt fläskkotlett med dijongrädde och het gurksallad

POPULÄRT
Rosmarinstekt fläskkotlett med dijongrädde och het gurksallad
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Rosmarinstekt fläskkotlett med dijongrädde och het gurksallad

10

6 steg att laga

22 ingredienser

35 min

Nyklassisk husman kallar Tom Sjöstedt den här rätten med stekt fläskkotlett, bakade jordärtskockor och krämig dijongrädde. För att bryta av mot det lite feta bjuds en het och syrlig spenat- och gurksallad till. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Rosmarinstekt fläskkotlett

  • 4 skiva fläskkotlett benfri, med så mycket fettkappa på som möjligt
  • 2 klyfta vitlök, krossade med skalet kvar
  • 3-4 kvist rosmarin
  • olja, till stekning
  • smör, till stekningen
  • salt
  • peppar

jordärtskockor

  • 600 g jordärtskocka
  • olivolja
  • salt

Gurksallad

  • 0,5 gurka
  • 0,5 grön chilifrukt
  • 30 g babyspenat
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • salt

Dijongrädde

  • stekskyn från fläskkotletten
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk dijonsenap
  • salt

Garnering

  • 0,5 ask krasse
  • plockad rosmarin

Gör så här

  1. Börja med jordärtskockan. Sätt ugnen på 200 grader. Borsta jordärtskockorna rena men behåll skalet på. Salta och blanda skockan med olivolja i en ugnssäker form. Baka i ugnen ca 30 minuter tills den är mjuk och fått färg.
  2. Slarvskala gurkan. Kärna ur och skiva chilin tunt. Blanda alla ingredienser i en skål. Häll på vinäger och olja samt salt precis före servering.
  3. Salta och peppra fläskkotletterna ordentligt.
  4. Bryn i olja i en stekpanna, börja med att steka med fettkappan ner mot pannan så att den släpper fett. Tillsätt smör, vitlök och plockad rosmarin. Bryn ordentligt och ös köttet på båda sidorna under stekningen. Låt köttet vila ca 5 minuter före servering. Spara stekskyn från stekpannan.
  5. Koka upp grädden i stekpannan tillsammans med stekskyn. Låt reducera kort. Smaka av med dijonsenap och salt. Häll över köttet vid servering.
  6. Servera kotletterna med ugnsrostad jordärtskocka, sås och gurksalladen.