Röding med örtstuvad rompotatis
Röding med örtstuvad rompotatis
18 ingredienser
En av rätterna som imponerade mest på juryn var Kristoffers lyxiga röding med mandelpotatis i krämig ört- och dijonsås.
Ingredienser
- 4 rödingfiléer
- smör
- neutral olja
- salt
- peppar
Örtstuvad rompotatis
- ca 400 g mandelpotatis
- 2 dl crème fraîche
- 1 dl vispgrädde
- ca 1 msk dijonsenap
- 1 burk rom, t ex stenbitsrom
- 1 rödlök
- 1 kruka färsk dill
- 1 kruka färsk gräslök
- ev smör, brynt
- salt
- peppar
Garnering
- kapris
- olja
Gör så här
- Tvätta (och ev skala) potatisen. Koka den mjuk.
- Låt kaprisen till garneringen rinna av på hushållspapper.
- Fyll en liten kastrull med två centimeter olja. Hetta upp och lägg i kaprisen. Fritera ca 1 minut. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
- Koka upp crème fraiche och vispgrädde med dijonsenap, låt reducera. Smaka av med salt och svartpeppar (eller vad du nu vill ha för krydda).
- Värm olja och smör i en stor jävla stekpanna. Lägg ner rödingen med skinnsidan ner, salta och peppra. Något över eller kring medelvärme! Ös lite smör och olja över.
- När potatisen är mjuk och fin, dela ev i mindre delar och vänd ner i crème fraiche-blandningen. Toppa med rom och finhackade örter samt dito rödlök efter tycke och smak.
- Fisken är klar när den är ljus rätt igenom. Servera med en trevlig kvist dill till exempel, och eventuellt lite brynt smör. Toppa med den friterade kaprisen. Smaklig spis!