Rödbetstårta med getost
Rödbetstårta med getost
18 ingredienser
1 h
Rödbetor och getost är en vinnande smakkombination. I det här receptet förenas de båda i en festlig tårta.
Ingredienser
Rödbetsbröd
- 15 g jäst
- 300 g rödbetsjuice [3 dl]
- 390 g vetemjöl [6,5 dl]
- 1 tsk salt
Marinerade polkabetor
- 500 g polkabeta (eller rödbetor)
- 2 msk olivolja
- 1 msk honung
- 1 msk citronsaft
- 2 tsk balsamvinäger
Getostkräm
- 200 g getost (krämig utan skal)
- 250 g mascarpone
- 200 g crème fraîche
- 2 msk flytande honung
- salt
- peppar
Dekoration
- 1 polkabeta, kokt och tunt skivad
- ca 1 dl ärtskott (eller ruccola)
- 1 dl pumpakärnor, rostade
Gör så här
Rödbetsbröd
- Mät upp alla ingredienser utom saltet i bunken till köksmaskinen. Knåda i 5 minuter.
- Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter.
- Lägg degen i en form (ca 20x20 cm eller 22 cm i diameter) smord med olja. Låt degen jäsa i 60 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills det har en innertemperatur på 98 grader.
- Låt brödet svalna helt. Skär sedan bort de yttersta kanterna på brödet och dela det i två eller tre bottnar.
Marinerade polkabetor
- Koka betorna med skalet på i saltat vatten tills de är mjuka.
- Skölj dem sedan i kallt vatten i ca 30 sekunder och dra bort skalet.
- Spara 1-2 betor till dekorering och dela de andra i 1 cm stora kuber.
- Blanda resten av ingredienserna till en marinad och häll den över betorna. Låt marinera i minst en timme.
Getostkräm
- Vispa getost, mascarpone, crème fraîche och honung krämigt. Smaka av med salt och peppar.
- Häll krämen på en spritspåse med en rund tyll.
- Spritsa bollar på ett lager av brödet och fördela rödbetor och pumpakärnor över. Gör likadant med resterande lager.
- Avsluta med att spritsa ut bollar på toppen av tårtan.
Dekoration
- Dekorera tårtan med tunt skivad polkabeta, ärtskott och pumpakärnor.