Rödbetssoppa på Moskvavis

Rödbetssoppa på Moskvavis
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rödbetssoppa på Moskvavis

17 ingredienser

Det är så med de flesta klassiska soppor att man från början tagit de råvaror som funnits till hands i trakten. Den här kommer från Moskva och innehåller gris- och nötkött samt korv. Soppan blir bara mustigare om den får mogna någon dag före serveringen. Servera smetana, syrad grädde, och bröd till.

Ingredienser

portioner
  • 750 g rödbeta
  • 2 tomater
  • 1,25 dl gul lök, finhackad
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 l oxbuljong
  • 225 g vitkål
  • 115 g kokt skinka
  • 115 g smakrik korv
  • 450 g kokt nötkött
  • 4 persiljestjälkar
  • 1 lagerblad

Till servering:

  • 1 dl persilja, hackad
  • 2,5 dl smetana eller gräddfil

Gör så här

  1. Skålla, skala och hacka tomaterna. Skala och hacka den gula löken fint. Strimla vitkålen. Skala rödbetorna och skär dem i 3 mm breda strimlor. Skär skinkan och nötköttet i tärningar och korven i skivor. Bind samman persiljestjälkarna och lagerbladet.
  2. Hetta upp smöret i en stor gryta och mjukfräs löken under omrörning. Tillsätt rödbetor, vinäger, socker, tomater och 1 tsk salt. Vrid över ett par varv på pepparkvarnen. Häll i 5 dl av buljongen och låt soppan sjuda under lock i 50 minuter.
  3. Tillsätt resten av buljongen och rör i vitkålen, köttet, korven och persiljebuketten. Sjud soppan i 30 minuter med locket på glänt för att den vackra färgen ska komma fram. Med locket på blir soppan brunröd! Servera soppan garnerad med persilja och syrad grädde.
  4. Smetana: Häll upp grädden i en bunke och rör ner 1 1/4 tsk ättiksprit, 12%. Ställ bunken i rumstemperatur och låt grädden bli genomsyrad av ättikan. Det tar ca 3 timmar. När grädden är genomsyrad är den tjock och blank och smakar läskande syrligt. Kyl den någon timme och servera den kall.