Röd krusbärssaft

Röd krusbärssaft
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Röd krusbärssaft

Av: Köket.se

Från: Köket

3 ingredienser

30 min

Att koka egen, hemgjord saft är både gott och enkelt! Det går lika bra att använda gröna eller gula krusbär, och även bär från frysen. Blanda din råsaft med vatten, precis som med vanlig saft från butiken.

Ingredienser

  • 2 l krusbär (frysta el färska)
  • 6 dl vatten
  • 5 dl strösocker (till 1 l avrunnen saft)

Gör så här

  1. Snoppa och skölj krusbären. Ta fram steriliserade saftflaskor. (Sterilisering: Lägg flaskorna i kall ugn. Sätt ugnen på 180 grader varmluftsugn och låt dem gå i 30 min. Låt flaskorna svalna i ugnen, så riskerar de inte att spricka)
  2. Lägg krusbären (frysta eller färska) tillsammans med vatten i en kastrull. Koka upp och koka sedan på låg värmde i 15-20 min. Rör om då och då. Mot slutet av koktiden, använd en potatistöt och mosa bären lite extra.
  3. Sedan är det dags att sila bärkoket. Har du inte en saftmaja går det bra att sila bären genom silduk i ett durkslag eller i en klassisk gammal finmaskig stålsil.
  4. Låt saften rinna av. (Spara gärna skalen och ha i exempelvis fil eller på pannkakorna).
  5. Mät upp saften, till 1 liter råsaft tillsätts 5 dl socker. Häll över saften och sockret i en kastrull och värm upp tills allt socker löst sig.
  6. Häll upp den varma saften i flaskor och förslut direkt. (Vill du ha riktigt lång hållbarhet på saften behöver du tillsätta konserveringsmedel, ett krm natriumbensoat som du blandar ut i lite saft och sedan tillsätter i kastrullen innan du häller upp i flaskor).