Risotto med fläsksida och syrat äpple

Risotto med fläsksida och syrat äpple
Foto: Tv4

Risotto med fläsksida och syrat äpple

Av: Peter - Laholm

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

5 h 30 m

Risotto med fläsksida och syrat äpple blir en festlig rätt att servera till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fläsksida

  • ca 1 kg rimmad fläsksida
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk timjan
  • ca 2 dl torr cider
  • salt

Syrat äpple

  • 1 äpple
  • 0,3 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,75 dl vatten, kallt
  • 0,5 tsk salt

Risotto

  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 7 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 200 g svamp
  • 3 dl arborioris
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 50 g smör
  • 1 dl parmesanost

Rödlök

  • 1 rödlök

Gör så här

Fläsksida

  1. Hitta en form som passar fläsket så det ligger lite trångt och gott. Skär 1 cm breda skåror i svålen. Lägg sedan ner köttet med svålsidan neråt.
  2. Skiva vitlöken och lägg den runt köttet tillsammans med timjankvistar. Häll sedan på cider så det täcker fläsket till hälften. Lägg över folie och ställ in formen i cirka 3 timmar på 130 grader, gärna varmluft. Efter 3 timmar - vänd köttet så svålen kommer uppåt, gnid in den med salt. Sätt sedan in formen igen, utan folie på 200 grader i ungefär 30 minuter. Viktigt är att svålen ska bli knaprig.

Syrat äpple

  1. Rör ihop ingredienserna i en bunke, se till att sockret är löst. Skiva äpplet i önskad form, gärna tunt. Lägg äpplet i lagen och förslut. Låt stå minst en timme.
  2. Skiva fläsket och servera tillsammans med äpple och lök.

Risotto

  1. Använd tjockbottnad kastrull och en bra träslev. Rör hela tiden! Värm buljongtärningar och vatten till en fond i en gryta bredvid.
  2. Fräs löken, svampen och riset på ganska hög värme. Späd med buljong, cirka 1 dl i taget. Låt det inte koka torrt. Rör hela tiden, gärna med en träslev. När riset absorberat vätskan häll på nytt.
  3. Häll i vin och fond om vartannat. Riset kommer allt eftersom minska i absorptionsförmåga. Man vill inte hälla i för mycket vätska mot slutet utan lagom mängd så konsistensen blir krämig men inte för lös.
  4. Avsluta med parmesan, toppa även med parmesan och kanske några svampar stekta vid sidan.

Rödlök

  1. Dela små rödlökar i båtar och koka dessa försiktigt till de blir mjuka.