Risoni med romesco och vitlöksfrästa räkor

NYHET
koket.se
Risoni med romesco och vitlöksfrästa räkor
Foto: TV4
Adam Thulin
Adam Thulin

Risoni med romesco och vitlöksfrästa räkor

12 ingredienser

Romesco är en spansk sås gjord på grillad paprika, rostade mandlar och vitlök. Här blandas den med nykokt risonipasta och serveras med räkor vända i fräst vitlök och persilja.

Se Adam Thulin laga receptet

koket.se
Spela video

Ingredienser

  • 4 dl risoni
  • 200 g grillad paprika, strimlad inlagd på burk (spara oljan)
  • 1 klyfta vitlök
  • 50 g rostade mandlar, grovt hackade
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 msk citronsaft

Vitlöksräkor

  • 1 klyfta vitlök
  • 350 g skalade räkor (ASC- eller MSC-märkta)
  • olivolja
  • salt

Topping

  • 25 g rostade mandlar, grovt hackade
  • färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Koka risonin 1 minut kortare än vad som står på förpackningen. Häll av i ett durkslag.
  2. Mixa den strimlade paprikan med oljan, en klyfta vitlök, grovt hackade mandlar, chiliflakes och citronsaft till en slät kräm.
  3. Blanda ihop romescon med den kokta risonin och smaka av med salt och eventuellt citronsaft. Späd med ca 1 dl vatten för en lagom krämig och god konsistens.
  4. Fräs vitlök i olivolja med salt och persilja, låt komma ner i temperatur och vänd runt med räkorna.
  5. Lägg upp risonin toppa med de frästa räkorna, mandlar och bladpersilja.