Rimmad makrill med tomater och eldad sparris
Rimmad makrill med tomater och eldad sparris
27 ingredienser
4.5 h
Missa inte denna sommarfavorit à la Jessie Sommarström. Med härliga smaker från rimmad makrill, tomater, eldad sparris, sockerärtor, salladslök, smörglaserad spetskål samt gräslöksmajonnäs.
Ingredienser
- 4 makrillar, färsk (ryggfiléer)
Rimlag
- 500 g vatten
- 40 g salt
- 20 g strösocker
- 1 citron
Semitorkade tomater
- 8 tomater (små, svenska)
Tomatlag
- 15 g salt
- 50 g vatten
- 50 g honung
- 15 g olivolja
Gräslöksolja
- 60 g gräslök, grovt skuren
- 40 g spenat
- 4 dl rapsolja
Gräslöksmajonnäs
- 1 ägg
- 5 g dijonsenap
- 1-2 tsk vinäger
- 2,5 dl olja (gräslök)
- 0,5 kruka gräslök
Grönsaker
- 4 gröna sparrisar
- 1 spetskål (liten)
- 12 sockerärtor
- 1 citron
- 50 g smör
- 3 dl vatten
- salt
- 1 citron
- färska örter
Gör så här
Rimlag
- Skala citronen med potatisskalare och blanda citronskalet med resterande ingredienser rör tills saltet löst sig.
- Lägg makrillen i rimlagen 15 min. Skölj av filéerna i kallt vatten och torka av med hushållspapper.
- Halstra makrillen med skinnsidan ner precis innan servering
Tomater
- Koka upp alla ingredienser till tomatlagen och rör om tills saltet löst sig. Låt svalna.
- Kryssa tomaterna i botten, skålla i kokande vatten någon minut tills skinnet börjar lossna. Kyl direkt i isbad.
- Skala tomaterna och slunga dem i tomatlagen, lyft tomaterna och torka i tork eller ugn på 50 grader tills de är lätt torkade och har torr yta ca 3 timmar helst längre.
Gräslöksolja
- Lägg alla ingredienser i en kannmixer mixa länge tills oljan kommer upp i ca 70 grader och blir grön.
- Sila genom kaffefilter eller finmaskig sil.
Gräslöksmajonnäs
- Blanda ägg, dijonsenap och vinäger. Tillsätt gräslöksoljan droppvis under konstant vispning, om den blir för tjock späd med lite vatten.
- Smaka av med salt och eventuellt mer vinäger, lägg i nyskuren gräslök.
Grönsaker
- Skala och plocka sparris. Strimla salladslöken. Plocka dom fyra yttersta bladen på spetskålen och behåll dom hela.
- Strimla resten av kålen tunt. Smaka upp den strimlade kålen med citron, salt och socker.
- Precis innan servering koka upp vatten, salt och smör. Lägg i kålen och låt koka ca 2 min under lock. Ta upp kålen och häng av på en kökshandduk eller hushållspapper.
- Lägg ner sparrisen, låt koka endast några sekunder ta upp dem och dela sparrisarna på längden, elda på skalsidan och dela den sedan på mitten.
- Lägg ner sockerärtorna och koka al dente.
- Lägg den marinerade kålen i det glaserade kålbladet.
- Lägg upp alla grönsaker på tallrikarna tillsammans med den nyhalstrade makrillen och gräslöksmajonnäsen. Toppa med gräslöksolja och färska örter.
- Gräslöksoljan som blir över går utmärkt att frysa.