Ricotta- och citronkaka

POPULÄRT
Ricotta- och citronkaka
Foto: TV4
benjamin profilbild 2023
benjamin profilbild 2023

Ricotta- och citronkaka

16 ingredienser

1 h 20 min

Ljuvligt god italiensk kaka med tydlig smak av citron. Efter gräddning skedas en sockerlag med limoncello i över kakan - det gör den extra saftig och god.

Ingredienser

portioner
  • 100 g smör
  • 5 msk olivolja, till formen
  • 3 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 citroner
  • 2 msk lemon curd
  • 1 vaniljstång
  • 250 g ricotta
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Topping

  • 1 dl limoncello
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • florsocker

Till servering

  • vispgrädde, vispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  2. Smält smör i en kastrull och låt svalna.
  3. Skölj och riv skalet av citronerna, dela och pressa ut saften.Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp några minuter.
  4. Blanda i ricotta, smält smör, citronskal, citronjuice och lemon curd. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Vispa ner fröna i smeten.
  5. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke.
  6. Vänd i mjölblandningen i äggblandningen och rör om till en jämn smet.
  7. Häll all olivolja i en rund form med löstagbar botten, smörj runt ordentligt, häll sedan smeten i formen.
  8. Grädda kakan i ca 50-55 minuter i mitten av ugnen. Tiden kan variera något beroende form och ugn. Kolla med en baksticka om kakan är färdig, den ska även ha fått fin färg på ytan.
  9. Ta ut och låt svalna.
  10. Koka sockerlag på socker, limoncello och vatten. Ställ åt sidan.
  11. Lossa kakan från formen, nagga hål med en gaffel på toppen, rikligt, häll sedan över sockerlag, ganska rikligt, över kakan.
  12. Servering: Pudra med florsocker och servera med vispad grädde.