Ribs med härligt ostig polenta kan snabbt bli en favorit för hela familjen. Det är även en perfekt rätt för alla festligare tillfällen. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 2.
Ingredienser
Ribs
1-2 msk rapsolja
4 revben, stora och korta
2 lökar, tunt skivade
4 klyftor vitlök, tunt skivade
2 kvistar färsk timjan
3 msk vetemjöl
500 ml stout
2 msk sirap
1 l nötbuljong (av god kvalitet)
2 lagerblad
Ostig polenta
500 ml mjölk
250 ml kycklingfond
2 kvistar färsk timjan, bladen borttagna
250 g polenta (fin)
50 g smör
75 g Cáis na Tíre
0,5-1 dl persilja, finhackad
havssalt
malen svartpeppar
Gör så här
Ribs
Hetta upp en stor och tung gryta.
Krydda och bryn revbenen i omgångar, det tar 6–8 minuter. Lägg dem sedan på en tallrik.
Tillsätt lök, vitlök och timjan i grytan. Fräs i 3–4 minuter tills det mjuknat lite.
Tillsätt mjölet och rör om i ytterligare en minut eller så. Häll i stout och låt sjuda i 5–6 minuter tills den reducerats till hälften. Skrapa botten av grytan med en träslev för att ta bort eventuella bruna bitar.
Lägg tillbaka nötköttet i pannan tillsammans med sirap, fond och lagerblad. Låt koka i 1,5–2 timmar tills det är mört och köttet nästan faller av från benet. Fiska upp och kasta timjan och lagerblad.
Polenta
När revbenen nästan kokat klart förbereder du polentan.
Mät upp mjölk, fond och timjan i en medelstor kastrull. Tillsätt polentan långsamt under omrörning för att förhindra att den klumpar sig.
Sänk värmen något och låt koka i 10–15 minuter tills polentan har absorberat all vätska.
Rör ner smöret och två tredjedelar av osten.
Servera polentan i skålar. Toppa med revbenen, skeda över såsen och strö slutligen över resterande ost och persilja.