Råraka med svamp, kål och citron- och parmesankräm

Råraka med svamp, kål och citron- och parmesankräm
Foto: TV4

Råraka med svamp, kål och citron- och parmesankräm

Av: Agnes Ros

Från: Efter stängning

20 ingredienser

Krispig råraka toppad med vitlöksfräst svamp, frasiga kålblad och en mascarponekräm med citron och parmesan.

Ingredienser

Råraka

  • 3 fasta potatisar
  • 50 g smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 timjankvistar
  • salt
  • peppar

Citron- och parmesankräm

  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 dl parmesanost, finriven
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • salt
  • peppar

Topping

  • 100 g skogschampinjoner
  • 1 klyfta vitlök
  • smör, till stekning
  • 2 brysselkål, bladen
  • olivolja
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar

Gör så här

Råraka

  1. Skala och riv potatisarna på längden på den grova sidan av ett rivjärn. Krama ur vätskan och låt rinna av i en sil.
  2. Smält en klick smör i en stekpanna och smält resten i en kastrull tillsammans med en krossad vitlöksklyfta och timjankvistar
  3. Forma potatisen och stek gyllene i stekpanna. Häll då och då över lite av det smälta smöret som du smaksatt med vitlök och timjan.
  4. När rårakan fått färg och blivit frasig på ena sidan så vänder du den och gör likadant med andra sidan. Du kan ta hjälp av en tallrik när rårakan ska vändas. Salt och peppra.

Citron- och parmesankräm

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Häll över krämen i en spritspåse (valfritt).

Topping

  1. Plocka bladen från brysselkålen och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja. Värm kålen i ugnen på 150 grader tills kålen fått färg och blivit frasig. Salta.
  2. Dela skogschampinjonerna i kvartar. Smält smör i en stekpanna och stek skogschampinjonerna så de får färg. Tillsätt en riven vitlöksklyfta under stekningen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Finhacka rödlök och lägg i en liten skål. Pressa över citronjuice och låt dra en stund.

Servering

  1. Servera den frasiga rårakan på en tallrik. Spritsa ut krämen i jämna klickar. Toppa med vitlöksfräst svamp, krispig kål och syrlig rödlök. Avsluta gärna med färska örter.