Krispig råraka toppad med vitlöksfräst svamp, frasiga kålblad och en mascarponekräm med citron och parmesan.
Ingredienser
Råraka
3 fasta potatisar
50 g smör
1 klyfta vitlök
2 timjankvistar
salt
peppar
Citron- och parmesankräm
1 dl crème fraîche
0,5 dl parmesanost, finriven
0,5 citron, finrivet skal
salt
peppar
Topping
100 g skogschampinjoner
1 klyfta vitlök
smör, till stekning
2 brysselkål, bladen
olivolja
0,5 rödlök
0,5 citron, saften
salt
peppar
Gör så här
Råraka
Skala och riv potatisarna på längden på den grova sidan av ett rivjärn. Krama ur vätskan och låt rinna av i en sil.
Smält en klick smör i en stekpanna och smält resten i en kastrull tillsammans med en krossad vitlöksklyfta och timjankvistar
Forma potatisen och stek gyllene i stekpanna. Häll då och då över lite av det smälta smöret som du smaksatt med vitlök och timjan.
När rårakan fått färg och blivit frasig på ena sidan så vänder du den och gör likadant med andra sidan. Du kan ta hjälp av en tallrik när rårakan ska vändas. Salt och peppra.
Citron- och parmesankräm
Blanda alla ingredienser i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Häll över krämen i en spritspåse (valfritt).
Topping
Plocka bladen från brysselkålen och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja. Värm kålen i ugnen på 150 grader tills kålen fått färg och blivit frasig. Salta.
Dela skogschampinjonerna i kvartar. Smält smör i en stekpanna och stek skogschampinjonerna så de får färg. Tillsätt en riven vitlöksklyfta under stekningen. Smaka av med salt och peppar.
Finhacka rödlök och lägg i en liten skål. Pressa över citronjuice och låt dra en stund.
Servering
Servera den frasiga rårakan på en tallrik. Spritsa ut krämen i jämna klickar. Toppa med vitlöksfräst svamp, krispig kål och syrlig rödlök. Avsluta gärna med färska örter.