Randiga rulltårtsbakelser

Randiga rulltårtsbakelser
Foto: Pernilla Thelaus
Beatrice Ask
Beatrice Ask

Randiga rulltårtsbakelser

Av: Beatrice Ask

Från: Hela Sverige bakar

18 ingredienser

Röd- och svartrandiga rulltårtsbakelser med hallon, lakrits och lemon curd.

Det här är ett deltagarrecept från Hela kändis-Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bitar

Rulltårta

  • 8 äggulor
  • 1,25 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 äggvitor
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 msk potatismjöl
  • lakritsarom
  • svart hushållsfärg
  • röd hushållsfärg

Fyllning

  • 4 dl grädde, vispad
  • 0,5 dl mascarpone
  • 1,5 dl lemon curd

Servering

  • färska hallon
  • färsk citronmeliss
  • grädde, vispad
  • salmiak (tablettask)

Gör så här

Rulltårta

  1. Vispa äggvitorna tillsammans med salt, vaniljsocker och hälften av sockret. Rör ner gulorna.
  2. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd ner i äggblandningen.
  3. Ta en tredjedel av smeten och färgsätt hälften svart och hälften rött. I den svarta tillsätt max 0,5 tsk lakritsarom. Häll över färgad smet i en eller två spritspåsar med tyllar.
  4. Spritsa ut färgad smet diagonalt på plåten i ränder. Spritsa ut resten av smeten däremellan.
  5. Grädda i 200 grader ca 10 min.
  6. Sockra över den varma kakan. Lägg ett bakplåtspapper över och vänd upp kakan. Drag av papperet som kakan gräddats på. Låt kallna under fuktat smörpapper eller bakduk.

Fyllning

  1. Vispa grädden. Vänd ner mascarpone och lemoncurd. Bred fyllningen på den kallnade kakan. Rulla ihop.

Servering

  1. Skär rulltårtan i åtta bitar. Dekorera med spritsad fyllning alternativt grädde, färska bär resp salmiak.