Ramen av Maja Ivarsson

Ramen av Maja Ivarsson
Foto: Tv4

Ramen av Maja Ivarsson

Av: Maja Ivarsson

Från: Sveriges mästerkock VIP

25 ingredienser

1 h

Smakrik ramen med vetenudlar, marinerat ägg och magiska kryddor. En underbart god och smakrik måltid att njuta av till middag!

Ingredienser

portioner

Marinerade ägg

  • 2 ägg
  • 0,66 dl vatten, kallt
  • 0,3 dl soja

Buljong och nudlar

  • 2 gula lökar (stora)
  • 6 cm färsk ingefära
  • 300 g rökt sidfläsk (utan skinn)
  • 3 klyftor vitlök (stora)
  • olja
  • 3 msk chilipasta (gochujang hot chili paste)
  • 3-4 msk misopasta (ljus)
  • 1,5-2 l vatten
  • strösocker (efter smak)
  • dashi (efter smak)
  • 400 g vetenudlar

Servering

  • 1 limefrukt (juicen)
  • 2 msk sesamolja
  • 1 broccoli
  • 2 dl mâchesallad
  • 1 dl rostade jordnötter
  • 1 msk vita sesamfrön
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • svarta bönor (fermenterade, yuan you preserved beans)
  • vitlöksolja (efter smak)
  • salt
  • peppar

Gör så här

Marinerade ägg

  1. Koka ägg i ca 6–7 minuter. De ska vara löskokta och krämiga.
  2. Lägg äggen i iskallt vatten för att kyl av. Skala dem sedan och lägg i en blandningen av vatten och soja.

Buljong och nudlar

  1. Hacka gul lök, ingefära och sidfläsk i små bitar samt riv vitlöken på ett rivjärn till en pasta.
  2. Hetta upp neutral olja i en stor kastrull.
  3. Tillsätt sidfläsket i kastrullen och stek tills det släppt ifrån sig lite fett och smak. Tillsätta gul lök, ingefära och vitlök. Fräs på medelhög värme utan att det brännas vid.
  4. Tillsätt chilipasta och fortsätt hetta upp blandningen medan du tillsätter ljus misopasta, vatten, ett par nypor socker och dashi efter smak. Koka utan lock tills smakerna gått ihop och buljongen känns fyllig.
  5. Koka vetenudlar efter bruksanvisning.
  6. Skaka av överflödigt vatten från de färdigkokta nudlarna.

Servering

  1. Häll upp buljong i en skål och lägg i nudlarna. Rör försiktigt runt så att nudlarna får smak av buljongen. Toppa med limejuice och sesamolja och rör runt.
  2. Hyvla stammen av en broccoli tunt, gärna på mandolin.
  3. Toppa soppan med broccolin, mâchesallad, rostade jordnötter samt vita och svarta sesamfrön.
  4. Vänd runt svarta fermenterade bönor i vitlöksolja, lite salt, peppar och limejuice.
  5. Dela ägget som nu fått en fin brun kant runt vitan.
  6. Lägg bönorna och ägghalvan på soppan och njut.