Ragu bolognese med fettuccine

Ragu bolognese med fettuccine
Foto: TV4
Anders Ekborg
Anders Ekborg

Ragu bolognese med fettuccine

Av: Anders Ekborg

Från: Sveriges mästerkock VIP

28 ingredienser

1 h

Mustig variant på familjefavoriten spaghetti och köttfärssås.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • ca 5-10 champinjoner (mängd beroende på storlek)
  • 2 msk färsk bladpersilja
  • 500 g fettuccine (eller tagliatelle)
  • 400 g nötfärs
  • 100 g fläskfärs
  • 70 g bacon
  • 1 burk krossade tomater
  • 50 g smör
  • parmesanost
  • tomatpuré
  • olivolja, till stekning
  • smör, till stekning

Torkade kryddor

  • chilipulver
  • paprikapulver
  • oregano
  • basilika
  • salt
  • svartpeppar

Ketchup

  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • torkad basilika
  • chilipulver
  • paprikapulver

Gör så här

  1. Börja med att koka ihop alla ingredienser till ketchupen i en kastrull. Smaka av och justera kryddningen.
  2. Börja med att koka upp vatten i en stor kastrull. 1 liter vatten och minst 1 msk salt per 100 g pasta. Pastavattnet ska ha sälta som en god buljong.
  3. Skala och finhacka löken och vitlöken.
  4. Skala och riv morötter och champinjoner grovt på rivjärn.
  5. Hacka persiljan.
  6. Fräs lök, vitlök, morot och champinjoner i olivolja i en stor gryta, ca 5-10 minuter utan att det tar färg.
  7. Strimla bacon och fräs tills det fått lite färg i en panna. Tillsätt ca 1 msk av den hemgjorda ketchupen, fräs utan att bränna ett par minuter till. Ta upp och lägg åt sidan.
  8. Lägg i pastan i kastrullen med kokande vatten. Låt koka ca 4-5 minuter kortare än vad som står på förpackningen. Den ska precis ha slutat knastra om man biter i den. Häll av pastan men spara några deciliter av pastavattnet till senare. Skölj pastan i kallt vatten och ställ åt sidan.
  9. Blanda ihop nöt- och fläskfärsen. Salta och peppra.
  10. Bryn färsen ordentligt, helst i gjutjärnspanna, lite i taget, i smör och olivolja, se till att det är så pass hög värme i pannan att det bryns och får färg, det ska inte koka. Allt eftersom färsen brynts, häll över i grytan med grönsakerna. Tillsätt även den frästa baconen i grytan.
  11. När all färs är brynt och i grytan tillsammans med grönsakerna, tillsätt de krossade tomaterna samt torkade kryddor efter smak. Låt koka 20 minuter till 2 timmar, allt beroende på hur lång tid du har. Ju längre koktid, desto godare ragu.
  12. Häll på det sparade pastavattnet lite i taget allt eftersom som vätskan dunstar i grytan. Passa så att det inte bränns i botten.
  13. Smaka av efter eget tycke med den hemmagjorda ketchupen.
  14. Lägg över pastan i grytan med ragu, låt pastan koka färdigt i ragun. Smaka hela tiden på pastan, den är färdig när den har bra tuggmotstånd (al dente).
  15. Rör ner ett par matskedar smör om du vill.
  16. Lägg upp på tallrikar, strö över persilja och riv över generöst med parmesan.