Pull apart cake
Pull apart cake
25 ingredienser
1 h
Pull apart cake med blåbär och cream cheese-frosting är en riktigt festlig kaka att njuta av till fikat.
Ingredienser
Blåbärssylt
- 500 g blåbär, tinade (frysta eller använd färska)
- 1,5 dl strösocker
- 1 citron, saften (ekologisk)
Muffins
- 360 g vetemjöl [6 dl]
- 270 g strösocker [3 dl]
- 1 msk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 2 ägg
- 225 g standardmjölk [2,25 dl]
- 120 g solrosolja (eller annan neutral olja)
- 125 g vatten, hett [1,25 dl]
- 1-2 citroner, skalet (ekologiska)
- 250 g blåbär (svenska färska eller frysta)
- 1 msk potatismjöl (eller majsstärkelse)
Frosting
- 600 g färskost, kylskåpskall
- 2 dl florsocker
- 2 dl grädde, kylskåpskall
- ca 1 dl blåbärspuré (sila lite utav sylten och använd till smaksättning)
- ca 0,5 dl lemon curd (använd färdig på burk eller gör din egen)
Montering
- färska blåbär
- färska hallon
- ätbara blommor (eller kryddor t.ex. oxalis, apelsintagetes, citronmeliss)
- ev hushållsfärg (att färga frostingen med)
Gör så här
Blåbärssylt
- Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull, låt koka upp under omrörning och sjud sedan i ca 10 minuter.
- Ställ åt sidan och låt svalna helt.
Muffins
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
- Förbered två muffinsplåtar med muffinsformar, eller använd en vanlig plåt för formarna. Muffinsplåten gör att de håller formen bättre!
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vispa ihop ägg, mjölk och olja i en annan.
- Tillsätt vätskan bland de torra ingredienserna och blanda till en jämn smet.
- Vispa i det heta vattnet i smeten, riv i citronskalet och blanda väl.
- Vänd runt blåbär med potatismjöl och blanda försiktigt ner dem i smeten.
- Fördela smeten i formarna. Fyll formarna till ca två tredjedelar.
- Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Känn med en sticka så att de är torra.
- Låt svalna helt på galler.
Frosting
- Vispa upp färskost lätt så den blir smidigare att hantera.
- Sikta ner florsockret och rör till en jämn kräm. Tillsätt lite grädde i taget och vispa upp till en frosting med ganska fast konsistens.
- Fördela frostingen i två bunkar och smaksätt den ena med blåbärspuré. Vispa ordentligt så frostingen går ihop.
- Rör ner lemoncurd i den andra.
Montering
- Börja med att göra hål i muffinsen med hjälp av en stor rund tyll.
- Fyll hålet med blåbärssylt och sätt på ”locket”.
- Ställ muffinsen i en cirkel på en bricka och se till att de står tätt. Fäst varje muffins med lite frosting på botten så de hålls på plats.
- Spritsa ut citronfrostingen på muffinsarna och bred ut till ett jämnt lager med hjälp av en vinklad palett. Fyll på med mer om det behövs.
- Fyll en spritspåse med stjärntyll med blåbärsfrosting och börja spritsa rosor som en krans.
- Använd dig av olika tyllar och olika färger på frosting för att få ”tårtan” att se ut som en blomsterkrans. Dekorera med bär och ätbara blommor.
- Vid servering är det bara att ta loss sin cupcake och börja äta!