Pull apart cake

Pull apart cake
Foto: Tv4
Andrea Brändström
Andrea Brändström

Pull apart cake

25 ingredienser

1 h

Pull apart cake med blåbär och cream cheese-frosting är en riktigt festlig kaka att njuta av till fikat.

Ingredienser

portioner

Blåbärssylt

  • 500 g blåbär, tinade (frysta eller använd färska)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 citron, saften (ekologisk)

Muffins

  • 360 g vetemjöl [6 dl]
  • 270 g strösocker [3 dl]
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 225 g standardmjölk [2,25 dl]
  • 120 g solrosolja (eller annan neutral olja)
  • 125 g vatten, hett [1,25 dl]
  • 1-2 citroner, skalet (ekologiska)
  • 250 g blåbär (svenska färska eller frysta)
  • 1 msk potatismjöl (eller majsstärkelse)

Frosting

  • 600 g färskost, kylskåpskall
  • 2 dl florsocker
  • 2 dl grädde, kylskåpskall
  • ca 1 dl blåbärspuré (sila lite utav sylten och använd till smaksättning)
  • ca 0,5 dl lemon curd (använd färdig på burk eller gör din egen)

Montering

  • färska blåbär
  • färska hallon
  • ätbara blommor (eller kryddor t.ex. oxalis, apelsintagetes, citronmeliss)
  • ev hushållsfärg (att färga frostingen med)

Gör så här

Blåbärssylt

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull, låt koka upp under omrörning och sjud sedan i ca 10 minuter.
  2. Ställ åt sidan och låt svalna helt.

Muffins

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  2. Förbered två muffinsplåtar med muffinsformar, eller använd en vanlig plåt för formarna. Muffinsplåten gör att de håller formen bättre!
  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vispa ihop ägg, mjölk och olja i en annan.
  4. Tillsätt vätskan bland de torra ingredienserna och blanda till en jämn smet.
  5. Vispa i det heta vattnet i smeten, riv i citronskalet och blanda väl.
  6. Vänd runt blåbär med potatismjöl och blanda försiktigt ner dem i smeten.
  7. Fördela smeten i formarna. Fyll formarna till ca två tredjedelar.
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Känn med en sticka så att de är torra.
  9. Låt svalna helt på galler.

Frosting

  1. Vispa upp färskost lätt så den blir smidigare att hantera.
  2. Sikta ner florsockret och rör till en jämn kräm. Tillsätt lite grädde i taget och vispa upp till en frosting med ganska fast konsistens.
  3. Fördela frostingen i två bunkar och smaksätt den ena med blåbärspuré. Vispa ordentligt så frostingen går ihop.
  4. Rör ner lemoncurd i den andra.

Montering

  1. Börja med att göra hål i muffinsen med hjälp av en stor rund tyll.
  2. Fyll hålet med blåbärssylt och sätt på ”locket”.
  3. Ställ muffinsen i en cirkel på en bricka och se till att de står tätt. Fäst varje muffins med lite frosting på botten så de hålls på plats.
  4. Spritsa ut citronfrostingen på muffinsarna och bred ut till ett jämnt lager med hjälp av en vinklad palett. Fyll på med mer om det behövs.
  5. Fyll en spritspåse med stjärntyll med blåbärsfrosting och börja spritsa rosor som en krans.
  6. Använd dig av olika tyllar och olika färger på frosting för att få ”tårtan” att se ut som en blomsterkrans. Dekorera med bär och ätbara blommor.
  7. Vid servering är det bara att ta loss sin cupcake och börja äta!