Prinsessbakelse i glas

NYHET
Prinsessbakelse i glas
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Prinsessbakelse i glas

19 ingredienser

Här möts tradition och nytänkande i en ljuvlig portionsdessert där sockerkaka, vaniljkräm, hallonsylt och fluffig grädde varvas lager på lager.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 135 g strösocker
  • 90 g vetemjöl
  • 30 g majsstärkelse
  • 8 g vaniljsocker
  • 6 g bakpulver

Vaniljkräm

  • 250 g mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 68 g strösocker
  • 3 äggulor
  • 18 g majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Sylt

  • 250 g hallon
  • 225 g syltsocker

Dekor

  • grön marsipan
  • vispgrädde, vispad
  • florsocker
  • majsstärkelse
  • rosa marsipan, att göra ros av

Gör så här

Hallonsylt

  1. Ha i bär och syltsocker i en kastrull. Rör, mosa ihop och koka i 5 minuter på medelvärme under lock.
  2. Koka sedan sylten på medelvärme i 10 minuter. Sylten ska bli lätt genomskinlig och ytan ska koka ihop i geléaktiga sjok.

Tårtbotten

  1. Sätt på ugnen på 225 grader.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott.
  3. Häll upp smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg. Låt svalna helt och hållet på plåten innan du stansar ut cirkelformade bottnar som passar i de glas du använder, 3 bottnar per glas behövs.

Vaniljkräm

  1. Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur, inplastad innan du fyller din tårta med den.

Marsipan och servering

  1. Knåda marsipanen tills den blir mjuk för hand och kavla ut den ca 3-4 mm tjockt. Använd majsstärkelse om marsipanen fastnar, allra lättast blir det med en utkavlingsmatta.
  2. Montera bakelsen enligt bild och toppa med marsipan, fembladig marsipanros och florsocker.