Potatisens medhjälpare

Potatisens medhjälpare

Potatisen har några medhjälpare som underlättar i köket.

Potatisskalare: Det finns nya avancerade sorter, men en gammal hederlig potatisskalare duger bra och är lätt att skala med.

Potatissticka: Visst kan du använda en gaffel eller tandpetare när du ska kolla om potatisen är klar. Men med en tunn potatissticka undviker du att potatisen faller sönder när du provsticker.

Potatisstamp: Bästa verktyget när du snabbt och enkelt vill göra potatispuré, eller ännu snabbare ett grovt potatisstomp.

Potatispress: Inte minst för nypressad potatis som kan suga upp den goda såsen till den nyfångade fisken. Men likväl för att förbereda en riktigt len och god potatispuré.

Rivjärn: Ett klassiskt rivjärn för att riva potatis, till exempel till raggmunk eller råraka. Här behöver du även en sil så att du kan pressa ur vätskan ur potatisen innan den ska stekas.

Mandolin:
Är en fantastisk hjälpreda om du vill skiva potatis riktigt tunt, och alla skivor i samma storlek. Det är viktigt till exempel om du vill ha en jämnt gräddad potatisgratäng.

Ballongvisp: Du kan använda både elvisp och mixerstav när du ska laga potatismos eller soppa men med en handvisp får du mycket bättre koll på konsistensen. Vispar du ett mos för hårt och för länge blir det segt. Ballongvispen är den perfekta partnern för ett luftigt och gott mos, och tittar du på proffsen vispar de ofta i åttor när de lagar mos.

Källa: Merpotatis.nu

Potatisfakta

Allt du behöver veta om vår älskade knöl

Potatisfavoriter

Amandine är en delikatesspotatis. En mandelpotatis med gyllengult kött och en fast och fyllig struktur. Amandine smakar som en primör året runt och passar till många maträtter. Ät den gärna som den är, lätt kokt med en klick smör och lite salt, eller baka den hel i ugnen med havssalt, rapsolja och timjan.
Mandelpotatis är Norrlands goda potatis med en lätt nötsmak. Sorten är långoval och njurformad med gult kött. Mandelpotatis kokas helst med skalet på. Koktiden är också kortare än andra sorter. Den speciella smaken gör att den passar till fisk, skaldjur och vilträtter. Mandelpotatis är också jättegod i en klassisk potatis- och purjolökssoppa.
King Edward är en av våra bästa matpotatisar. En rundoval mjölig potatis med ljust skal, röda fläckar och gulvitt kött. King Edward är god till nästan allt. Koka, pressa, mosa, baka eller laga en god soppa. Dock passar den inte att fritera.
Asterix är en rödskalig potatis med rundoval form och en svagt gul köttfärg. Den är en fast sort som smakar lite mer än en vanlig Bintje. Asterix passar lika bra att koka som att steka, fritera eller rosta i ugnen.
Ukama är en lång ovalformad fast sort med gul köttfärg. Smaken är ganska kraftig och storleken passar perfekt som bakpotatis men även till kokning eller stekning.
Folva är en vanlig fast sort med danskt ursprung. Sorten påminner om Ukama och Bintje med en rundoval form och gult kött. Smaken är mycket god och passar till kokning, stekning, gratänger och soppor.
Solist är en tidig färskpotatis med tyskt ursprung. En oval potatis med gult skal och ljusgult kött. Det här är en favorit bland de skånska odlarna och beskrivs ofta som ”rund, fin och god”. Solist njuter vi av i midsommartid och sorten passar lika bra på sillbordet som till annan fisk eller kött.