Potatisbullar med svampsås och rostad grönkål

NYHET
Potatisbullar med svampsås och rostad grönkål
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Potatisbullar med svampsås och rostad grönkål

16 ingredienser

En enkel middag som gör vardagen lite lyxigare! Frasiga potatisbullar får sällskap av en gräddig svampsås med citron och dijonsenap samt krispiga grönkålschips.

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

  • 1 förp potatisbullar, frysta (à ca 650 g)
  • ca 600 g svamp (gärna kantareller)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 citron
  • 5 dl grädde
  • 2 tsk dijonsenap
  • 0,5 kruka färsk persilja, finhackad
  • 1 msk koncentrerad svampfond, alt soja eller 1 buljongtärning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Grönkålschips

  • ca 400 g grönkål
  • olivolja
  • rapsolja
  • salt

Gör så här

  1. Tillaga potatisbullarna enligt anvisning på förpackningen.

Svampsås

  1. Rensa och putsa svampen. Skär den i mindre bitar. Hetta upp en helt torr stekpanna. Stek svampen på hög värme under omrörning, stek tills svampen slutar vätska sig och krymper ihop. Det tar ca 3 minuter.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Lägg en klick smör i stekpannan. Tillsätt löken och fräs under omröring. Vänd i vitlök och stek lite till.
  4. Riv över zest från en citron och pressa sedan i juice från en halv citron. Fräs allting tills svampen suger åt sig citronen.
  5. Häll över grädde, dijonsenap och fond. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra utan lock i ca 10 minuter. Vänd i persilja och låt puttra lite till.

Rostad grönkål

  1. Sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme.
  2. Skär bort den grova stjälken från grönkålsbladen och bryt sedan bladen mindre bitar. Massera bladen med olivolja och sprid ut dem på en plåt. Strö salt över och tillaga mitt i ugnen i ca 25–30 minuter, tills bladen är frasiga.
  3. Servera potatisbullarna med krämig svampsås och rostad grönkål.