Potatiskräm med Västerbottensost toppad med jordärtskocka och brynt smör
Potatiskräm med Västerbottensost toppad med jordärtskocka och brynt smör
21 ingredienser
Lyxig förrätt där smakrik Västerbottensost möter potatis i en len kräm och serveras tillsammans med råstekta jordärtskockor, brynt smör och krispigt brödsmul. Krasse och färskriven pepparrot ger rätten en härlig pepprighet.
Ingredienser
Potatiskräm med Västerbottensost
- 300 g mjölig potatis
- 200 g Västerbottensost, riven
- 20 g crème fraîche
- 20 g smör
- 0,5 citron, finrivet skal
- salt
- peppar
Jordärtskocka
- 400 g jordärtskocka
- olivolja
- salt
- peppar
Picklad gurka
- 0,5 gurka
- 1 msk strösocker
- 1 msk vatten
- 0,5 msk ättiksprit 12 %
Brödsmul
- 2 skivor vitt bröd
- olivolja
Brynt smör
- 100 g smör
Till servering
- 100 g färsk pepparrot
- 20 g gräddfil
- 1 ask krasse
Gör så här
Potatiskräm med Västerbottensost
- Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av och låt den svalna något. Lägg potatisen i en matberedare tillsammans med crème fraiche, Västerbottensost, smör, finrivet citronskal, salt och peppar. Mixa till en slät kräm och smaka av med salt och peppar. Lägg krämen i en spritspåse.
Picklad gurka
- Blanda ihop socker, vatten och ättika i en liten skål till en ättikslag. Rör tills sockret börja lösa sig. Skär gurkan i fina små tärningar. Lägg gurktärningarna i ättikslagen.
Brödsmul
- Sätt ugnen på 130 grader.
- Skär brödskivorna i mindre bitar. Lägg på en plåt och rosta i ugnen ca 30 minuter. Ta ut, låt svalna och mixa dem till ett smul i en matberedare.
- Stek på medelvärme i olivolja i en stekpanna tills smulorna är krispiga. Salta, vänd runt och lägg dem på ett hushållspapper.
Råstekt jordärtskocka
- Skala och dela jordärtskockorna. Rosta dem i en stekpanna på lite mer än medelvärme, först i en torr panna och när skockorna börjat ta färg häller du på ca 0,5 dl olivolja. Stek tills de är genomstekta. Avsluta med att salta och peppra.
Brynt smör
- Bryn smöret i kastrull under vispning.
Servering
- Skala och riv pepparroten, lägg upp gräddfilen i sprits
- Fördela potatiskrämen med Västerbottensost på fyra tallrikar, sprid ut så att det ligger som ett lager på tallriksbotten, toppa med skockor, smörgåskrasse, riven pepparrot, picklad gurka, brynt smör, gräddfil och brödsmul.