Lyxig förrätt där smakrik Västerbottensost möter potatis i en len kräm och serveras tillsammans med råstekta jordärtskockor, brynt smör och krispigt brödsmul. Krasse och färskriven pepparrot ger rätten en härlig pepprighet.
Ingredienser
Potatiskräm med Västerbottensost
300 g mjölig potatis
200 g Västerbottensost, riven
20 g crème fraîche
20 g smör
0,5 citron, finrivet skal
salt
peppar
Jordärtskocka
400 g jordärtskocka
olivolja
salt
peppar
Picklad gurka
0,5 gurka
1 msk strösocker
1 msk vatten
0,5 msk ättiksprit 12 %
Brödsmul
2 skivor vitt bröd
olivolja
Brynt smör
100 g smör
Till servering
100 g färsk pepparrot
20 g gräddfil
1 ask krasse
Gör så här
Potatiskräm med Västerbottensost
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av och låt den svalna något. Lägg potatisen i en matberedare tillsammans med crème fraiche, Västerbottensost, smör, finrivet citronskal, salt och peppar. Mixa till en slät kräm och smaka av med salt och peppar. Lägg krämen i en spritspåse.
Picklad gurka
Blanda ihop socker, vatten och ättika i en liten skål till en ättikslag. Rör tills sockret börja lösa sig. Skär gurkan i fina små tärningar. Lägg gurktärningarna i ättikslagen.
Brödsmul
Sätt ugnen på 130 grader.
Skär brödskivorna i mindre bitar. Lägg på en plåt och rosta i ugnen ca 30 minuter. Ta ut, låt svalna och mixa dem till ett smul i en matberedare.
Stek på medelvärme i olivolja i en stekpanna tills smulorna är krispiga. Salta, vänd runt och lägg dem på ett hushållspapper.
Råstekt jordärtskocka
Skala och dela jordärtskockorna. Rosta dem i en stekpanna på lite mer än medelvärme, först i en torr panna och när skockorna börjat ta färg häller du på ca 0,5 dl olivolja. Stek tills de är genomstekta. Avsluta med att salta och peppra.
Brynt smör
Bryn smöret i kastrull under vispning.
Servering
Skala och riv pepparroten, lägg upp gräddfilen i sprits
Fördela potatiskrämen med Västerbottensost på fyra tallrikar, sprid ut så att det ligger som ett lager på tallriksbotten, toppa med skockor, smörgåskrasse, riven pepparrot, picklad gurka, brynt smör, gräddfil och brödsmul.