Poppiga karamelldonuts och vampyrdonuts

Poppiga karamelldonuts och vampyrdonuts
Foto: TV4
Petra Eriksson
Petra Eriksson

Poppiga karamelldonuts och vampyrdonuts

Av: Petra Eriksson

Från: Hela Sverige bakar

29 ingredienser

Ingredienser

Donutsdeg

  • 40 g jäst
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 6 dl dinkelmjöl
  • 2 ägg
  • 2 g salt [0,5 tsk]
  • 100 g smör
  • 135 g strösocker

Chokladvingar

  • 150-200 g mörk choklad (dekorchoklad)

Kolasås

  • 100 g strösocker [ca 1,2 dl]
  • 60 g vispgrädde, rumstempererade [0,6 dl]
  • 45 g smör
  • 2-3 g salt [knappt 1 tsk]
  • 2-3 tsk mintessens (smaka av)

Karamelliserad popcorn

  • ca 4 dl popcorn
  • 95 g strösocker (1 dl)
  • 2-3 g bakpulver (0,5 tsk)
  • 25 g smör, rumsvarmt

Svart glasyr

  • 50 g mjölk (ca 0,5 dl ev mindre)
  • 380-400 g florsocker (6,5-7 dl)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 3 msk blåbärspulver
  • svart pastafärg

Dekorationsglasyr

  • 37,5 g mjölk (0,40 dl)
  • 210 g florsocker (3,5 dl)
  • 0,25 tsk salt

Chokladglasyr

  • 200 g mjölkchoklad (dekorchoklad)

Övrigt

  • 1,5 l rapsolja
  • pyntgelé, röd

Gör så här

Donutsdeg

  1. Sätt på ugnen på lägsta temperatur.
  2. Blanda samtliga ingredienser förutom mjölken till donutsdegen i köksassistent. Ha i saltet sist.
  3. Värm mjölk till 37 grader i en kastrull. Tillsätt mjölken i vetedegen. Knåda degen i maskin tills du har en smidig deg, tar ca 10–15 min. När degen känns elastisk och smidig är den klar.
  4. Jäs i ugnen med luckan på glänt till dubbel storlek. Detta tar ca 40-60 min.
  5. När degen jäst klart. Samla degen på mjölad arbetsyta. Kavla ut degen och stansa cirklar på ca 10 cm, samt stansa hålet i mitten med liten stans. Väg varje donut så alla blir samma storlek, de ska väga ca 60-80 g.
  6. Lägg donutsen på bakplåtspapper och under en kökshandduk. Låt jäsa ytterligare 10 min.
  7. Hetta under tiden upp ca 1,5 liter rapsolja i tjockbottnad kastrull till 170-180 grader. Börja fritera dina donuts, ca 1–2 min per sida. Håll koll på färgen. När dem är klara lägger du dina donuts på hushållspapper.

Chokladvingar

  1. Smält dekorchokladen. Spritsa sedan vingar av chokladen på bakplåtspapper, låt stelna.

Kolasås

  1. Häll sockret i en stor tjockbottnad kastrull. Sätt på medelhög värme. Rör försiktigt då och då tills sockret smält och blivit gyllenbrun vätska, akta så den inte bränns! Det tar lite tid.
  2. När sockret har smält, tag av kastrullen från spisen. Lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning. Det kommer bubbla mycket! Smöret ska gå in ordentligt i smeten så den blir jämn. Skulle kolan skära sig, ha då i allt smör och grädde och värm upp på spisen igen tills allt smält ihop Tillsätt sedan grädden i en stråle under konstant omröring. Tillsätt salt och mintessens efter smak. Sätt tillbaka grytan på spisen och låt småputtra i ca 4–5 min tills kolan är ca 107 grader. Ta sedan av från spisen och låt svalna. (värm upp om den är för hård senare.)

Karamelliserade popcorn

  1. Poppa popcorn i en kastrull med lite olja. Salta och lägg i en bunke. Häll sockret i en kastrull, smält till gyllenbrun färg. Tillsätt smör och bakpulver under omrörning. Häll karamellen över popcornen och rör om snabbt, låt svalna på bakplåtspapper.

Svart glasyr

  1. Blanda mjölk, blåbärspulver och salt i en kastrull. Tillsätt florsockret. Värm på medelvärme tills du har en glansig och jämn smet. Färga glasyren svart.

Dekorationsglasyr

  1. Rör ihop ingredienserna till en slät smet. Häll i spritspåsar.

Chokladglasyr

  1. Smält chokladen över ett vattenbad.

Montering och dekoration

  1. Doppa de avsvalnade donutsen i glasyren och chokladen.
  2. Doppa hälften av munkarna i dekorchokladen. Lägg åt sidan för att stelna. Doppa hälften av munkarna i den svarta glasyren. Lägg åt sidan för att stelna.
  3. Munkarna med svart glasyr dekoreras med chokladvingar. Spritsa även på dekorationsglasyren som ögon och tänder. Avsluta med röd pyntgele som ska vara blod på tänderna.
  4. Munkarna med choklad dekoreras med karamelliserade popcorn och kolasås. Fördela de karamelliserade popcornen över munkarna och ringla över kolasåsen. Servera alla munkar på ett fat.