Poppiga karamelldonuts och vampyrdonuts
Poppiga karamelldonuts och vampyrdonuts
29 ingredienser
Ingredienser
Donutsdeg
- 40 g jäst
- 6 dl vetemjöl
- 3 dl mjölk
- 6 dl dinkelmjöl
- 2 ägg
- 2 g salt [0,5 tsk]
- 100 g smör
- 135 g strösocker
Chokladvingar
- 150-200 g mörk choklad (dekorchoklad)
Kolasås
- 100 g strösocker [ca 1,2 dl]
- 60 g vispgrädde, rumstempererade [0,6 dl]
- 45 g smör
- 2-3 g salt [knappt 1 tsk]
- 2-3 tsk mintessens (smaka av)
Karamelliserad popcorn
- ca 4 dl popcorn
- 95 g strösocker (1 dl)
- 2-3 g bakpulver (0,5 tsk)
- 25 g smör, rumsvarmt
Svart glasyr
- 50 g mjölk (ca 0,5 dl ev mindre)
- 380-400 g florsocker (6,5-7 dl)
- 3 g salt (0,5 tsk)
- 3 msk blåbärspulver
- svart pastafärg
Dekorationsglasyr
- 37,5 g mjölk (0,40 dl)
- 210 g florsocker (3,5 dl)
- 0,25 tsk salt
Chokladglasyr
- 200 g mjölkchoklad (dekorchoklad)
Övrigt
- 1,5 l rapsolja
- pyntgelé, röd
Gör så här
Donutsdeg
- Sätt på ugnen på lägsta temperatur.
- Blanda samtliga ingredienser förutom mjölken till donutsdegen i köksassistent. Ha i saltet sist.
- Värm mjölk till 37 grader i en kastrull. Tillsätt mjölken i vetedegen. Knåda degen i maskin tills du har en smidig deg, tar ca 10–15 min. När degen känns elastisk och smidig är den klar.
- Jäs i ugnen med luckan på glänt till dubbel storlek. Detta tar ca 40-60 min.
- När degen jäst klart. Samla degen på mjölad arbetsyta. Kavla ut degen och stansa cirklar på ca 10 cm, samt stansa hålet i mitten med liten stans. Väg varje donut så alla blir samma storlek, de ska väga ca 60-80 g.
- Lägg donutsen på bakplåtspapper och under en kökshandduk. Låt jäsa ytterligare 10 min.
- Hetta under tiden upp ca 1,5 liter rapsolja i tjockbottnad kastrull till 170-180 grader. Börja fritera dina donuts, ca 1–2 min per sida. Håll koll på färgen. När dem är klara lägger du dina donuts på hushållspapper.
Chokladvingar
- Smält dekorchokladen. Spritsa sedan vingar av chokladen på bakplåtspapper, låt stelna.
Kolasås
- Häll sockret i en stor tjockbottnad kastrull. Sätt på medelhög värme. Rör försiktigt då och då tills sockret smält och blivit gyllenbrun vätska, akta så den inte bränns! Det tar lite tid.
- När sockret har smält, tag av kastrullen från spisen. Lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning. Det kommer bubbla mycket! Smöret ska gå in ordentligt i smeten så den blir jämn. Skulle kolan skära sig, ha då i allt smör och grädde och värm upp på spisen igen tills allt smält ihop Tillsätt sedan grädden i en stråle under konstant omröring. Tillsätt salt och mintessens efter smak. Sätt tillbaka grytan på spisen och låt småputtra i ca 4–5 min tills kolan är ca 107 grader. Ta sedan av från spisen och låt svalna. (värm upp om den är för hård senare.)
Karamelliserade popcorn
- Poppa popcorn i en kastrull med lite olja. Salta och lägg i en bunke. Häll sockret i en kastrull, smält till gyllenbrun färg. Tillsätt smör och bakpulver under omrörning. Häll karamellen över popcornen och rör om snabbt, låt svalna på bakplåtspapper.
Svart glasyr
- Blanda mjölk, blåbärspulver och salt i en kastrull. Tillsätt florsockret. Värm på medelvärme tills du har en glansig och jämn smet. Färga glasyren svart.
Dekorationsglasyr
- Rör ihop ingredienserna till en slät smet. Häll i spritspåsar.
Chokladglasyr
- Smält chokladen över ett vattenbad.
Montering och dekoration
- Doppa de avsvalnade donutsen i glasyren och chokladen.
- Doppa hälften av munkarna i dekorchokladen. Lägg åt sidan för att stelna. Doppa hälften av munkarna i den svarta glasyren. Lägg åt sidan för att stelna.
- Munkarna med svart glasyr dekoreras med chokladvingar. Spritsa även på dekorationsglasyren som ögon och tänder. Avsluta med röd pyntgele som ska vara blod på tänderna.
- Munkarna med choklad dekoreras med karamelliserade popcorn och kolasås. Fördela de karamelliserade popcornen över munkarna och ringla över kolasåsen. Servera alla munkar på ett fat.