Polkapaj och ananaspaj

Polkapaj och ananaspaj
Foto: TV4
Martin Lidberg & Micael Dahlen
Martin Lidberg & Micael Dahlen

Polkapaj och ananaspaj

Av: Martin Lidberg & Micael Dahlen

Från: Hela Sverige bakar

22 ingredienser

Två sorters söta pajer i amerikansk stil - en fylld med den lite oväntade men lyckade kompon päron och mintig polkagris och en lite mer klassisk paj med krossad ananas toppad med färska bär. Båda pajerna bjuds gärna med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Ingredienser

portioner per paj

Pajdeg

  • 200 g mandelmassa
  • 5 dl vetemjöl
  • 250 g smör
  • 2 msk strösocker

Fyllning

  • 350 g päron
  • 30 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 150 g polkagrisar
  • 3 ägg
  • 3 gräddfil

Dekoration

  • polkagrisar

Ananaspaj

  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fylllning

  • 1 burk krossad ananas (à 425 g)
  • 1 ägg
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering

  • blandade bär
  • ev choklad, smält

Gör så här

Polkapaj

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Riv mandelmassan grovt och blanda direkt ned mjöl, smör och socker. Blanda med händerna till en smidig deg. Blir den för kladdig så ta lite mer mjöl.
  3. Dela degen i två halvor 50/50. Den ena delen blir pajbotten och den andra delen locket.
  4. Tryck ut den ena halvan i en pajform, gärna rektangulär, ca 20 x 28 cm.
  5. Ta bort ca 10 % deg av den andra halvan och kavla ut locket på ett mjölat bakplåtspapper
  6. Ställ in pajbotten och locket i kylskåpet i ca 30 minuter och påbörja fyllningen.
  7. Skala och kärna ur och skär päronen i små bitar. Stek päronbitarna i smöret tillsammans med 1 dl strösocker tills de nätt och jämnt mjuknat, ca 15 minuter.
  8. Stöt polkagrisarna grovt i en mortel.
  9. Vispa äggen vitt och pösigt med 1 dl socker i minst 5 minuter. Rör i gräddfil och de krossade polkagrisarna.
  10. Nagga och förgrädda pajbotten mitt i ugnen i ca 10 minuter. Sänk sen värmen till 200 grader.
  11. Häll av vätskan från de frästa päronen. Bred ut päronkompotten i pajskalet och häll över smeten med polkagrisarna.
  12. Gör mönster eller hål på det nerkylda locket som ligger på bakplåtspappret.
  13. Lägg locket upp och ner på pajen och dra försiktigt bort bakplåtspappret.
  14. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna innan servering.
  15. Garnera med polkagrisar och bjud med vaniljglass eller grädde.

Ananaspaj

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg med händerna i en matberedare/bunke. Blir degen för kladdig så ta lite mer mjöl men inte så mycket så den blir torr.
  3. Tryck ut degen ända upp på kanterna i en pajform på ca 24 cm i diameter.
  4. Öppna burken med ananas och häll av vätskan.
  5. Rör ihop ägget, crème fraiche, socker, vaniljsocker och ananas.
  6. Häll fyllningen i pajformen. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
  7. Låt pajen svalna och garnerna med valfria bär och ev smält choklad. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.