Pluma med variation på kålrabbi

Pluma med variation på kålrabbi
Foto: TV4
Filip Lamprecht
Filip Lamprecht

Pluma med variation på kålrabbi

Av: Filip Lamprecht

Från: Sveriges mästerkock VIP

15 ingredienser

Perfekt stekt fläskött i form av pluma serverad med tre varianter på kårabbi - picklad, smörstekt och len puré.

Ingredienser

  • 600 g pluma
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Picklad kålrabbi

  • 1 kålrabbi
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Smörstekt kålrabbi

  • 1 kålrabbi
  • 30 g smör

Puré på kålrabbi

  • 1 kålrabbi
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör

Till servering

  • ev srirachamajonnäs

Gör så här

  1. Börja med den picklade kålrabbin. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Låt svalna
  2. Skala och skär kålrabbin i tunna skivor. Lägg i lagen och låt dra.
  3. Fortsätt med kålrabbipurén. Skala och skär kålrabbin mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten.
  4. Skala och skär den sista kålrabbin i tunna skivor. Stek den i smör i en stekpanna på medelvärme. De behöver lite tid så att de blir klara rakt igenom, låt dem alltså gotta sig i smöret ett tag.
  5. Häll av kålrabbin som har kokat mjuk. Mixa den till en slät puré med smör och grädde, börja med en mindre mängd grädde och tillsätt mer efterhand så att du får en bra konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  6. Putsa och skär pluman i stekar, ca 3 cm tjocka, torka dem torra med hushållspapper. Salta och peppra dem runt om.
  7. Stek i olja på hög värme ca 40 sekunder på varje sida så de får fin yta. Sänk värmen och ha i ordentligt med smör och vänd till och från tills innertemperaturen når ca 55 grader.
  8. Ta upp köttet ur pannan och låt vila ca 10 minuter. Skär i skivor.
  9. Lägg upp en ödmjuk skopa puré, köttet, den stekta kålrabbin och toppa med den picklade kålrabbin.
  10. Vill man kan man även toppa med lite srirachamajonnäs.