Pistagekaka med marinerade jordgubbar och vaniljmascarpone

0 röster
1 h
4
pistagekaka med marinerade jordgubbar och vaniljmascarpoen
Foto: Isabella Morrone

Denna sötsalta kaka blir sommarens godaste dessert ihop med härligt marinerade jordgubbar med balsamico och len vaniljmascarpone

1 h
4
4 portioner

Du behöver

Pistagekaka

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 60 pistagenötter, mixade

Balsamicomarinerade jordgubbar

  • 1 l jordgubbar
  • 0,5 dl crema di balsamico
  • 2 msk florsocker

Vaniljmascarpone

  • 200 g mascarpone
  • 1 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, skalet

Till servering

  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Pistagekaka
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg smör och socker i en bunke och vispa till en tjock smet.
  3. Häll sedan i mjölken och vispa försiktigt. Sikta i vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda med smeten.
  4. Blanda sedan i äggen och dom mixade pistagenötterna och rör om till smeten är jämn och fluffig.
  5. Smöra en form och fördela smörpapper över formen. Smöra igen. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 25-40. (Den ska vara seg/mjuk)
  6. Balsamicomarinerade jordgubbar
  7. Skär ner jordgubbar och lägg i en bunke, sikta över florsocker och rör försiktigt ner balsamico.
  8. Smaka av och blanda i mer socker eller balsamico om det behövs.
  9. Vaniljmascarpone
    Lägg mascarpone i en bunke, sikta i florsocker och vaniljsocker och blanda sedan i skalet från en tvättad citron.
  10. Låt stå i kyl.
  11. Servering
    Skär kakan i bitar, lägg upp på tallrik, lägg en generös sked med jordgubbar på och servera med mascarpone.
  12. Dekorera gärna med citronmeliss.
30 juni 2020