Pistagebakad lammrostbiff med kantarellrisotto

Pistagebakad lammrostbiff

Pistagebakad lammrostbiff med kantarellrisotto

Av: Daniel - Sala

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1 h 30 min

Lammrostbiff som serveras med en kantarellrisotto, rosso-reduktion och vitlökskräm.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rostbiff

  • 500 g lammrostbiff
  • 1 dl pistagenötter
  • olivolja

Pärondoftande rossoreduktion

  • 5 dl rött vin (gärna Ripasso)
  • 2 dl kalvfond (demiglace)
  • päronmarmelad

Ugnsrostade grönsaker

  • romanesco
  • grön sparris
  • broccoli

Risotto

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl arborioris
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl marsalavin
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • färska örter, bladpersilja och en nypa rosmarin
  • kantareller
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 0,5 dl pecorinoost, riven
  • 0,5 dl cheddarost, riven
  • smör, stor klick
  • salt
  • peppar

Gör så här

Rostbiff

  1. Putsa lammrostbiffen vid behov. Pensla rostbiffen med vitlöksolja och vänd runt den i pistagemassan.
  2. Alt. 1 Vacca köttet och kör in i sous vide 2,5 h i 58 grader.
  3. Alt. 2 Linda in i folie och baka i ugn på 100 grader tills innertemperaturen på 58 grader.
  4. Innan servering, salta och peppra och stek i brynsmör tills det får en yta. Skiva upp och servera.

Pärondoftande rosso-reduktion

  1. Tärna lök och morot och bryn dem i smör, tillsätt lite vin och fond och timjan och låt reducera ner, spä på med mer vin och upprepa flera gånger tills du får en tjock reduktion.
  2. Blanda ner ca 1 msk päronmarmelad och blanka av såsen med en klick smör, smaka ev. av med salt och peppar.

Rotsaker

  1. Blanchera dessa i hett vatten och kyl snabbt ner. Rosta i ugn 175 grader med vitlöksolja och salt o peppar. Rosta i ugnen i ca 20 min.

Risotto

  1. Fräs lök och vitlök tillsammans med riset i olivolja, späd med vinerna och låt koka in, hit kan förberedas tidigare på dagen.
  2. Späd sedan med varm buljong lite i taget tills fin krämighet. Blanda i ost, örter och tomat, montera ihop allt med en rejäl klick smör, smaka av med salt och peppar.