SCAN plockmat

Picknick? Här är 5 klockrena tips!

Fixa enkel picknickmat som hela familjen gillar! Här är maten som är enkel både att laga och att packa med till stranden eller skogsgläntan.

1. Matig sallad i pita

En varm sallad på köttbullar eller falafel med stekta tomater, rödlök och fetaost, toppat med persilja och honung är en perfekt picknicklunch! Ta med stekta pitabröd i en liten fryspåse (som du sprayat med lite vatten i så håller de sig mjuka). Ett kaffefilter är en smart sätt att servera bröden i så slipper du kladd på fingrarna!

2. Korv med bröd

Inget slår korv med bröd, något som både stora och små gillar! Istället för en stor och tung ketchupflaska, använd små reseflaskor och fyll med ketchup och senap.

3. Håll maten varm i termos

Har du inte en mattermos så fungerar en vanlig termos alldeles perfekt för korv eller annat du vill hålla varmt!

4. Många viljor - en bricka!

Har picknick-sällskapet många olika viljor? Då är en bricka med plockmat en smart och enkel lösning. Lätt också att packa med i olika små burkar och duka upp fint när ni är på plats. Korvslantar, köttbullar, tärnad fetaost, små mozzarellabollar, jordgubbar och oliver är gott plock som hela familjen gillar. Kombinera med något att dippa i, som pesto, balsamico eller någon god röra och sedan är det bara att börja plocka!

5. Allt-i-ett-bröd

Den här lösningen är supersmart! Ta alla dina favoritingredienser och proppa ett lantbröd fullt - och smidigt, för du behöver inte ha massor med burkar och bestick med dig. Se receptet längre ner!

Till det här härliga picknickbrödet behöver du:
1 lantbröd
1 aubergine
1 zucchini
ca 300 g köttbullar
1 dl olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
1 knippe sallad  (din favorit)
300 g ost (din favorit)
3 stora tomater

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Skiva aubergine och zucchinin och lägg dem på en ugnsplåt. Ringla olivolja över, salta och peppra. Låt dem rosta i ugnen i ca 20-30 minuter.
  2. Skär av toppen på lantbrödet och gröp ur brödet, lämna ca 2 cm tjocka kanter så brödet håller ihop. Smörj insidan av brödet med olivolja och om du har någon annan favoritsmak som exempelvis pesto. 
  3. Stek köttbullar (hemgjorda eller färdigköpta) och varva sedan ingredienserna i flera lager i brödet. Lägg på locket och pressa det tills det håller ordentligt ihop.
  4. Skär brödet i trekanter och servera.