Petters kolakladdkaka

Petters kolakladdkaka
Foto: TV4
Karl Fredrik Gustavsson
Karl Fredrik Gustavsson

Petters kolakladdkaka

15 ingredienser

45 min

Klassisk kladdkaka med en twist i form av du i smeten rör ner en burk karamelliserad mjölk, dulce de leche, i smeten. Smakar ljuvligt med kolasås, vispad grädde och färska bär.

Ingredienser

portioner

Kladdkaka

  • 220 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl farinsocker
  • salt, en nypa
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker

Kolasås

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker

Till servering

  • vispgrädde
  • färska blåbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Fodra en springform, ca 23 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret på medelvärme.
  4. Rör ihop alla ingredienser till kakan i en bunke. Tillsätt smöret och rör försiktigt ihop med en ballongvisp.
  5. Häll upp smeten i en form och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, tills kanterna är gräddade och kakan fortfarande är lite kladdig i mitten.
  6. Koka ihop alla ingredienser i en kastrull till en kolasås, 107-110 grader.
  7. Låt kakan svalna och stelna i kylen i minst fyra timmar innan du serverar med kolasås, vispad grädde och blåbär!