Petters kolakladdkaka
Petters kolakladdkaka
15 ingredienser
45 min
Klassisk kladdkaka med en twist i form av du i smeten rör ner en burk karamelliserad mjölk, dulce de leche, i smeten. Smakar ljuvligt med kolasås, vispad grädde och färska bär.
Ingredienser
Kladdkaka
- 220 g smör
- 2 dl strösocker
- 1,5 dl farinsocker
- salt, en nypa
- 1 dl ljus sirap
- 1 burk dulce de leche (dulce de leche)
- 2,5 dl vetemjöl
- 3 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
Kolasås
- 2 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
- 1 tsk vaniljsocker
Till servering
- vispgrädde
- färska blåbär
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Fodra en springform, ca 23 cm i diameter, med bakplåtspapper.
- Smält smöret på medelvärme.
- Rör ihop alla ingredienser till kakan i en bunke. Tillsätt smöret och rör försiktigt ihop med en ballongvisp.
- Häll upp smeten i en form och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, tills kanterna är gräddade och kakan fortfarande är lite kladdig i mitten.
- Koka ihop alla ingredienser i en kastrull till en kolasås, 107-110 grader.
- Låt kakan svalna och stelna i kylen i minst fyra timmar innan du serverar med kolasås, vispad grädde och blåbär!