Pernillas julkola

Kola
Foto: Ulrika Pousette
Pernilla Wahlgren
Pernilla Wahlgren

Pernillas julkola

7 ingredienser

Klassisk julgodis - kola som blir finast om man slår in den. Recept ur boken Pernillas jul.

En klassiker som bara måste finnas med varje jul. Alla älskar den, stora och små! Är man på pysselhumör slår man in dem så här fint med snören. Kan du slita dig från några och vill ge bort dem i en snygg burk kommer mottagaren att vilja ha dem nästa jul igen, och nästa …/Pernilla

Receptet räcker till cirka 60 kolor.

Se fler recept ur boken

Pernillas jul

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3,5 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 3 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk glykos (eller honung)

Gör så här

  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
  2. Blanda i resten av ingredienserna.
  3. Glukosen (finns på apoteket) eller honungen gör att kolan inte sockrar sig.
  4. Rör med en visp så att smeten blir slät.
  5. Rör sedan bara då och då under kokningen, inte hela tiden.
  6. Koka på medelvärme tills temperaturen når 125 grader, kolla med digitaltermometer, eller gör kulprovet.
  7. Häll upp smeten i en liten smord långpanna, eller liknande form, ca 20 x 30 cm.
  8. Låt kolan stelna.
  9. Lyft försiktigt över hela ”kakan” på en skärbräda och skär eller klipp lagom stora kolor.
  10. Vik in kolorna i smörpapper, slå ev snören om (men det är överkurs …).