Pepparstek med cognacssås och potatisrosor

POPULÄRT
Pepparstek med cognacssås och potatisrosor
Foto: TV4
Olivia Johansson
Olivia Johansson

Pepparstek med cognacssås och potatisrosor

Av: Olivia Johansson

Från: Efter stängning

21 ingredienser

1 h

"En underbar middag att bjuda helgens gäster på. Lyxig och god som bara den!" /Olivia

Ingredienser

portioner

Pepparsås och tournedos

  • 2 bitar oxfilé (mittbitar, tournedos à 150 g)
  • 6 msk vitpepparkorn
  • 1 msk svartpepparkorn
  • salt
  • 2 msk olja
  • 3 msk smör
  • 6 cl cognac
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 100 g champinjoner, små
  • 1 msk dijonsenap
  • 5 dl grädde
  • 5 dl köttbuljong (ej koncentrerad)
  • 0,25 dl rött vin
  • 1 msk soja

Tillbehör

  • 4 mjöliga potatisar
  • 2 msk färsk timjan, hackad
  • 2 msk rapsolja
  • 125 g grön sparris
  • 3 msk smör
  • salt

Gör så här

  1. Börja med att rosta båda pepparsorterna i en varm och torr panna. När vitpepparn knastrar och har fått fin färg häll över pepparn i en mortel och krossa den.
  2. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  3. Häll grädde i en kastrull och buljong i en annan, låt koka så att det reduceras till ca hälften. Detta ska sedan användas till såsen.
  4. Skär potatisarna i tunna skivor gärna på en mandolin. Lägg dem i en skål med hackad timjan, olja och lite salt.
  5. Smörj en muffinsform med smör. Börja lägga potatisskivor omlott längs kanterna i formarna. Avsluta med att lägga potatisskivor omlott på ett platt underlag för att sedan rulla ihop och placera i mitten av formarna.
  6. Grädda rosorna i 10 minuter innan du sänker ugnen till 150 grader.
  7. Under tiden börjar du steka köttet. Varm en panna med olja och smör. Salta köttet och vänd sedan i den rostade pepparn. Köttet ska täckas med peppar.
  8. Stek ca 3 minuter per sida på hög värme så köttet får fin färg. Häll i cognacen och tänd på, låt det brinna ut. Lägg sedan köttet i en ugnssäker form spara pannan till att göra sås i.
  9. Sätt en termometer i köttet det ska upp till 54 grader. Flytta ned potatisarna och ställ in köttet i ugnen, var noga med att hålla koll på tempen och ta ut ur ugnen när det nått 54 grader. Köttet går sedan klart i såsen.
  10. Börja med såsen i pannan du stekt köttet i. Stek schalottenlöken på medelvärme i några minuter. Tillsätt champinjoner, timjan, senap och stek ytterligare några minuter.
  11. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten till sparrisen.
  12. Häll i vinet i pannan och låt den yttersta syran koka bort. Häll sedan i den reducerade grädden och köttbuljongen. Smaka av med soja, salt och eventuellt mer krossad peppar. Lägg i köttet när du är nöjd med såsen. Låt köttet gå klart i såsen ös köttet med sås lite då och då. Detta tar ca 4 minuter.
  13. Ansa sparrisen och koka sedan i 2 minuter i det lättsaltade vattnet. Ta ut och lägg i en skål med lite smör rör om och salta.
  14. Ta ut potatisrosorna och servera allt på en härlig tallrik.