Rimmad lax med dillstuvad potatis
Rimmad lax med dillstuvad potatis
10 ingredienser
15 min
En klassisk svensk laxrätt. Laxen ska ligga hela två dygn i kylen och rimmas innan rätten tillagas.
Ingredienser
- 1 kg laxfilé
- 0,5 dl strösocker
- 1 dl salt
- vitpeppar, krossad
- dill, hackad (med stjälkar och allt)
Dillstuvad potatis:
- 100 g smör
- 1 dl vetemjöl
- 6 dl gräddmjölk
- 8 potatisar, kalla kokta
- 1 knippe dill, hackad
Gör så här
- Blanda socker, salt, vitpeppar och hackad dill och gnid in laxfilén med blandningen. Ställ in i kylen och rimma i cirka två dygn.
- Dillstuvad potatis: Smält smör och tillsätt mjöl. Späd med mjölk under vispning till en slät sås. Låt koka i 3-5 minuter.
- Skiva potatisen och hacka dillen under tiden. Blanda sedan i potatisskivorna samt hackad dill i såsen. Smaka av med salt och peppar.