Senapsgriljerad lax med gurksås

Senapsgriljerad lax med gurksås
Foto: Susanne Hallmann

Senapsgriljerad lax med gurksås

Av: Paula Ahlsén Söder

Från: Lax – från vardag till lyx

13 ingredienser

30 min

Ganska mild rätt som blir hetare med bara dijonsenap. Idealisk vardagsmat eftersom de flesta redan har ingredienserna hemma. /Paula - Receptet är från kokboken Lax – från vardag till lyx.

Läs mer om boken och kolla in fler recept från Lax – från vardag till lyx

Ingredienser

portioner

lax

  • 500-600 g laxfilé utan skinn
  • 1 msk smör
  • 1-2 msk söt senap
  • 1-2 msk dijonsenap
  • 0,5 dl ströbröd

Gurksås

  • 1 gurka, finhackad
  • 2 dl crème fraîche
  • salt (efter smak)
  • örtsalt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 2-3 msk gräslök, hackad

Serveras med

  • sallad
  • citron

Gör så här

Sås

  1. Börja med såsen.
  2. Hacka gurkan och mixa den med crème fraiche.
  3. Salta och peppra.
  4. Lägg sedan i den finhackade gräslöken.
  5. Ställ svalt.

Lax

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Smörj en ugnsfast form och lägg i laxbiten.
  3. Rör ihop senapssorterna och bred över laxen.
  4. Strö över ströbröd.
  5. Baka i ugn ca 20 minuter. Använd gärna en stektermometer
  6. och stick in mitt i fisken. Laxen är färdig vid 50 grader.
  7. Dekorera laxen med grönsallad och citronklyftor och servera såsen i en skål vid sidan om.