Pastasallad med pancetta och burrata

Pastasallad med pancetta och burrata
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Pastasallad med pancetta och burrata

19 ingredienser

35 min

Dante Zia bjuder här på den ultimata, drömmiga pastasalladen italian style! En smakrik, krämig pastasallad med burrata, knaprig pancetta och med en hemgjord, nötig mandelpesto. En rätt som inte lämnar någon besviken.

logo
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Se Dante Zia laga receptet

Ingredienser

portioner

Ugnsrostade körsbärstomater

  • ca 400 g körsbärstomater
  • olivolja
  • florsocker
  • salt

Pesto på soltorkad tomat

  • 2 krukor färsk basilika
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 dl sötmandel, rostade
  • 1 burk soltorkade tomater (à ca 200 g)
  • 100 g ricotta
  • citronsaft
  • vinäger (gärna sherryvinäger)
  • salt

Pasta och topping

  • 400 g pasta (gärna strozzapreti)
  • ca 160 g pancetta, tärnad
  • 4 miniburrata
  • 1 förp babyspenat (à 65)
  • parmesanost (valfritt)
  • olivolja

Gör så här

Ugnsbakade tomater

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  2. Halvera körsbärstomaterna. Vänd i olivolja och salt. Lägg dem med snittytan upp i en ugnssäker form. Pudra med florsocker (använd gärna en tesil) och baka i ugnen ca i 30 minuter tills tomaterna fått färg. Ta ut och låt svalna.

Krispig pancetta

  1. Stek pancettan krispig i en stekpanna. (Dante lägger i pancetten i stekpannan när den är kall, fettet från pancettan smälter då sakta. Han tycker det blir ett bättre krisp). Häll av på hushållspapper. Ställ åt sidan.

Tomatpesto

  1. Mixa ihop alla ingredienser. Smaka av med salt, citron och lite vinäger.

Pastasallad

  1. Koka pastan al dente enligt anvisning på förpackningen.
  2. Blanda pastan med peston, de ugnsbakade tomaterna och babyspenaten. Toppa med pancetta och miniburratan. Avsluta med att ringla lite olivolja och salt.