Pastagratäng med pesto

Pastagratäng med pesto
Foto: Tv4
Donal Skehan
Donal Skehan

Pastagratäng med pesto

13 ingredienser

40 m

Vad är väl godare än en krämig pastagratäng med pesto, ärtor och mozzarella? Peston är dessutom fantastiskt god till många andra gröna grönsaker! Testa med en blandning av frysta bondbönor och ärtor, eller råa broccolibuketter. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 1.

Ingredienser

portioner
  • 350 g makaroner
  • 300 g frysta ärtor, upptinade (200 g till peston och 100 g att röra ner)
  • 1 klyfta vitlök
  • 50 g färska basilikablad
  • 15 g färska myntablad
  • 30 g pinjenötter, rostade
  • 100 g mascarpone
  • 50 g parmesanost, riven, plus extra att strö över (eller vegetariskt alternativ)
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 25 g osaltat smör
  • 25 g vetemjöl
  • 400 ml grönsaksfond
  • 75 g mozzarellaost, riven

Gör så här

  1. Koka pastan i saltat vatten i 10 minuter. Den ska inte bli helt klar. Häll av och ställ åt sidan.
  2. Mixa under tiden 200 g ärtor i en liten matberedare med vitlök, basilika, mynta, pinjenötter, mascarpone och parmesan. Tillsätt lite olivolja och smaka av med salt och peppar.
  3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet lite i taget. Låt koka i 2 minuter.
  4. Tillsätt sedan grönsaksfonden lite i taget tills du har en slät och tjock sås.
  5. Tillsätt peston och rör till en slät smet. Krydda efter smak.
  6. Rör ner såsen i pastan, tillsätt ärtor och häll upp en ugnsfast form. Strö över resten av parmesanen och riven mozzarella.
  7. Grädda i 20–25 minuter tills den bubblar och är gyllene.