Pastagratäng med köttfärs och mozzarella
Pastagratäng med köttfärs och mozzarella
16 ingredienser
45 min
Familjevänlig och riktigt god vardagsmiddag. Lätt att laga och perfekt i matlådan. Bjud gärna gratängen med en god sallad!
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 400 g pasta
- 500 g nötfärs
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 2 msk tomatpuré
- 2 burkar krossade tomater
- 0,5 msk torkad oregano
- 2 msk koncentrerad oxfond (eller kalvfond)
Bechamelsås
- 30 g smör
- 0,75 dl vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 2 dl matlagningsgrädde
- 2 krm riven muskotnöt
- salt
- svartpeppar, nymlaen
Topping
- 150 g mozzarellaost, riven (eller riven lagrad ost)
Gör så här
- Koka pastan ca 2 minuter kortare än vad som står på förpackningen, det eftersom den sen ska in ugnen och gratineras.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuk i smör tills den blir mjuk och glansig.
- Lägg i färsen och låt den få färg.
- Tillsätt tomatpuré, krossad tomat, torkad oregano och fond. Salta och peppra ordentligt och låt småkoka ca 10 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
Bechamelsås
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt mjölet och vispa runt. Häll på mjölken, lite i taget, och vispa så att det blir en jämn sås. Låt småkoka 2-3 minuter så att såsen tjocknar. Tillsätt matlagningsgrädden och låt småkoka ytterligare några minuter. Smaka av med riven muskotnöt, salt och nymalen svartpeppar.
Gratäng
- Häll av pastan och blanda med köttfärssåsen. Lägg i en ugnssäker form. Häll över bechamelsåsen. Rör runt lite försiktigt med skaftet på en sked så att bechamelsåsen blandas lite med pastan och köttfärssåsen. Toppa med riven ost.
- Låt gratinera i ugnen tills den fått fin gyllene färg, ca 12-15 minuter.