Pastagratäng med köttfärs och mozzarella

POPULÄRT
koket.se
Pastagratäng med köttfärs och mozzarella
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Pastagratäng med köttfärs och mozzarella

16 ingredienser

45 min

Familjevänlig och riktigt god vardagsmiddag. Lätt att laga och perfekt i matlådan. Bjud gärna gratängen med en god sallad!

Se Catarina König laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 400 g pasta
  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater
  • 0,5 msk torkad oregano
  • 2 msk koncentrerad oxfond (eller kalvfond)

Bechamelsås

  • 30 g smör
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 krm riven muskotnöt
  • salt
  • svartpeppar, nymlaen

Topping

  • 150 g mozzarellaost, riven (eller riven lagrad ost)

Gör så här

  1. Koka pastan ca 2 minuter kortare än vad som står på förpackningen, det eftersom den sen ska in ugnen och gratineras.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuk i smör tills den blir mjuk och glansig.
  3. Lägg i färsen och låt den få färg.
  4. Tillsätt tomatpuré, krossad tomat, torkad oregano och fond. Salta och peppra ordentligt och låt småkoka ca 10 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.

Bechamelsås

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölet och vispa runt. Häll på mjölken, lite i taget, och vispa så att det blir en jämn sås. Låt småkoka 2-3 minuter så att såsen tjocknar. Tillsätt matlagningsgrädden och låt småkoka ytterligare några minuter. Smaka av med riven muskotnöt, salt och nymalen svartpeppar.

Gratäng

  1. Häll av pastan och blanda med köttfärssåsen. Lägg i en ugnssäker form. Häll över bechamelsåsen. Rör runt lite försiktigt med skaftet på en sked så att bechamelsåsen blandas lite med pastan och köttfärssåsen. Toppa med riven ost.
  2. Låt gratinera i ugnen tills den fått fin gyllene färg, ca 12-15 minuter.