Pasta ricotta med tomat, vitlök och örter

30 m
4
Spela video Pasta ricotta med tomat, vitlök och örter
Foto: TV4
30 m
4

Du behöver

  • 250 g körsbärstomater
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 250 g ricotta
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 dl parmesanost, färskriven
  • 1 dl färsk persilja
  • 1 dl färsk basilika
  • 3 klyftor vitlök
  • hela basilikablad, till garnering
  • pinjenötter eller valnötter, hackade

Gör så här

  1. Skär tomaterna i halvor och peta försiktigt ur kärnorna med en liten sked.
  2. Hetta upp olivolja i en stekpanna, lägg i tomaterna och fräs dem i ett par minuter, men se till att de behåller sin form. Salta och peppra.
  3. Låt ricottan rinna av och lägg den i skål. Rör i citronskal, parmesanost, persilja, basilika, salt och peppar. Blanda sedan i tomaterna.
  4. Koka upp lättsaltat pastavatten. Lägg i vitlöken och koka pastan al dente, tillsammans med vitlöken, enligt anvisningen på förpackningen. Ta upp vitlöken som sparas. Häll av vattnet i ett durkslag (spara några skedar av vattnet för att späda såsen) och häll sedan tillbaka den varma pastan i kastrullen.
  5. Pressa ner vitlöken i ricottakrämen och rör om. Blanda sedan snabbt ner ricottablandningen i pastan (den ska inte kokas), blanda noga, och späd med lite pastavatten om det behövs.
  6. Servera pastan och toppa med basilikablad och nötter.
Kommentera receptet

Fler goda recept